Çin, ABD’nin ticaret müzakerelerini başlatma yönündeki girişimlerini değerlendirdiğini ve bunun, finans piyasalarını sarsan ve küresel ekonomik faaliyete gölge düşüren ticaret savaşını çözmek için dünyanın en büyük iki ekonomisinin görüşmelere başlamasının önünü açabileceğini söyledi.
Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada , üst düzey ABD yetkililerinin Çin ile gümrük vergileri konusunda müzakerelere başlama umuduyla “ilgili taraflar aracılığıyla birkaç kez” Çin’e ulaştığını söyledi .
Herhangi bir müzakereye başlama olasılığını değerlendirirken, Çin yetkilileri Pekin’in ABD’den tüm tek taraflı tarifeleri kaldırması talebini yineledi.
Açıklamada, “ABD görüşmek istiyorsa samimiyetini göstermeli, yanlış uygulamalarını düzeltmeye ve tek taraflı tarifeleri iptal etmeye hazır olmalı” denildi.
ABD Başkanı Donald Trump, bu yıl ithal Çin mallarına %145 oranında gümrük vergisi koydu ve Çin’in misilleme olarak %125 oranında vergi koymasını sağladı. Şimdiye kadar her iki taraf da belirli kritik ürünlere muafiyetler vererek gümrük vergilerinin ekonomik etkisini azaltmaya çalıştı.
Açıklamanın ardından Çin’in açık deniz yuanı ABD dolarına karşı %0,14 güçlenerek 7,2665′e çıktı. Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalıyken, Hong Kong’un Hang Sengendeks %1,6 arttı.
Pekin’den gelen son açıklamalar, Trump yönetimi ve Çin liderliğinin görüşmelerin başlayıp başlamadığı konusunda birbiri ile çelişen açıklamalarının ardından geldi. Her iki taraf da geri adım atan ilk taraf olarak görülmekten kaçınmak istiyor.
Reuters’ın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Fox News’in Hannity Program programında yaptığı açıklamada, ”Çinliler buluşup konuşmak istiyor” dedi ve bu tür görüşmelerin yakın zamanda gerçekleşeceğini belirtti.
Tökezleme taşları
Pekin, Trump yönetimiyle görüşmelere başlamaya hazır olduğunun sinyallerini verirken, analistler kapsamlı bir anlaşmaya varmanın karmaşık ve zaman alıcı bir çaba olacağı konusunda uyarıyor.
Risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group’un Çin direktörü Dan Wang, Pekin’in müzakerelere başlamadan önce uğraşması gereken joker kartın Trump’ın öngörülemezliği olduğunu söyledi.
Wang, “Trump kaotik olduğu için müzakerelerin başlatılması zor. Çin, sadece müzakere uğruna durumun kontrolünü kaybetme riskine girmeyecek” dedi.
Her iki tarafın da ancak tüm detaylar özel olarak kararlaştırıldıktan sonra açık müzakere ayarlayacağını öngörüyor. “Daha olası senaryo, her iki tarafın da kamuya açık bir şekilde siyasi olarak geri adım atmadan pratikte kendi geri adımlarını attığı uzun süreli acı verici bir ateşkes. Bu, Trump döneminin tamamı boyunca kolayca sürebilir,” dedi Wang.
Bununla birlikte, eğer gerçekleşirse bu tür görüşmelerin içeriği her iki tarafın stratejik önceliklerine ve ekonomik kırmızı çizgilerine bağlı olacak ve her iki taraf da uzlaşmaya pek istekli görünmüyor.
Düşünce kuruluşu The Conference Board’un Çin Merkezi’nin kıdemli danışmanı Alfredo Montufar-Helu, “Sürecin hassas olması muhtemel, çünkü her iki taraf da ulusal ekonomik güvenlikleri açısından hayati gördükleri konularda taviz vermekten kaçınacak” dedi.
″Çin’in en büyük isteklerinden biri, en azından müzakere süreci boyunca, tarifelerin ‘kurtuluş günü’ öncesi seviyelere geri dönmesi olacak. Böyle bir hareket, her iki taraftaki işletmelere önemli bir rahatlama sağlayabilir; ancak Trump yönetiminin bu öneriye ne kadar açık olacağı belirsizliğini koruyor,” dedi Montufar-Helu.
Karışık mesajlar
Hazine Bakanı Scott Bessent de dahil olmak üzere ABD yetkilileri, Çin ile gerginlikte bir azalma olabileceğini belirtti . Trump’ın geniş kapsamlı tarife planını büyük ölçüde destekleyen Bessent, Perşembe günü Fox Business Network röportajında, ABD-Çin tarifelerinin mevcut seviyelerde ”Çin tarafında sürdürülebilir olmadığını” ve iki ekonomi arasında “büyük bir anlaşma” yapılabileceğini söyledi.
“Ekonomik ilişki için her şey masada. Çinlilerin bir anlaşmaya varmak isteyeceğinden eminim. Ve dediğim gibi, bu çok adımlı bir süreç olacak,” dedi Bessent. ”Öncelikle gerilimi azaltmamız gerekiyor ve sonra zamanla daha büyük bir ticaret anlaşmasına odaklanmaya başlayacağız.”
Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kevin Hassett, Perşembe günü CNBC’ye verdiği röportajda , “Her iki hükümette de gevşek tartışmalar oldu” dedi ve Çin’in yakın zamanda bazı ABD ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerini hafifletmesinin “topu ileriye taşımak için ihtiyaç duyduğumuz ilerlemeye çok yakın olduklarını” gösterdiğini sözlerine ekledi.
Economist Intelligence Unit’in kıdemli ekonomisti Tianchen Xu, “Bu söz alışverişlerine biraz şüpheyle yaklaşmamız gerekiyor” dedi ve her iki tarafın da ”önce diğer tarafın göz kırpmasını beklediğini” sözlerine ekledi.
Xu, bazı çalışma düzeyindeki taahhütlerin halihazırda gerçekleşmiş olabileceğini veya gerçekleşmek üzere olabileceğini, bunun da önümüzdeki bir veya iki çeyrekte gümrük oranlarının “daha az yıkıcı” olan %40 ila %50 seviyelerine düşürülmesiyle sonuçlanabileceğini düşünüyor.
Trump, Nisan ayının başlarında bir dizi elektronik ürüne uygulanan gümrük vergilerinin geri çekilmesinin ardından, Çarşamba günü ithal otomobil ve parçalarını yüksek vergilerden muaf tutan bir yürütme emri imzaladı.
Reuters’ın haberine göre Çin , ilaçlar, havacılık ekipmanları, yarı iletkenler ve etan gibi bazı ABD mallarının ithalatında gümrük muafiyeti tanırken , şirketlerin ekstra vergi ödemeden ithal edebilmeleri için ihtiyaç duydukları ürünler konusunda da görüş istiyor.
Eurasia Group’tan Wang, “Uygulamada her iki taraftaki etkili tarifeler düşmüş olsa da [Pekin’in] siyasi duruşu değişmedi” dedi. Wang, Pekin’in anlamlı bir ticaret müzakeresine katılabilmesi için ABD’nin tüm tarifeleri geri çekmesi gerektiğini açıkça belirtti.
″Çin, ABD’nin yemi yerine, bu ayrışmayı aktif olarak yönetiyor” diye ekledi.
Yorumlar kapalı.