İçeride siyaset ve dışarıda küresel piyasalarda yaşanan belirsizliklerin gölgesinde Sanayide beklenen toparlanma bir türlü gerçekleşmiyor. Sanayi endeksi haftalık bazda %2,33 gerilerken yılbaşından beri %5,57 değer kaybetmiş.
2025 ilk çeyrek bilançolarında Tüpraş’ın net kârı %78 düşerken, Ford Otosan ve ERDEMİR’in kârında sert daralmalar yaşandığı görülüyor. Aselsan, operasyonel olarak güçlü başlasa da net kârda ve FAVÖK’te beklentilerin altında kaldı.
Cuma günü açıklanan PMI verileri ekonomide daralmaya işaret ediyor. Veri, 13 aydır eşik değer olan 50’nin altında, İSO PMI verisi Nisan ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 43,7 oldu. Girdi fiyatlarındaki artış son 1 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış, Üretimde de 13 Ay üst üste gerileme kaydedildi. Hem yurtiçi hem yurt dışı siparişler daralırken sanayici önünü göremediği için stokları azaltma yoluna gidiyor. Girdi fiyatlarındaki artışın enflasyonu da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Üretimdeki gerileme paralel olarak istihdamda düşüş eğilim de 5 aydır devam ediyor
Yüksek fonlama maliyetleri, daralan iç ve dış talebe bakıldığında beklenen toparlanma için daha somut gelişmeler gerekiyor. Rezervlerde gerileme durup yaz aylarında turizm gelirlerinin etkisiyle artış başlar, enflasyonda sınırlı da olsa düşüş görülürse faiz indirimi tekrar gündeme gelebilir. Şimdilik Temmuz toplantısında da TCMB’nın faiz indirmesi beklenmiyor.
Bankacılık sektörü, geçen yıla göre güçlü karlar açıklıyor ancak politika faizinde düşüş beklentisinin sürdürülebilir bulunmaması, hisselerde satış baskısını beraberinde getirdi. TLREF 49, Politika faizi 46, yaşanan siyasi krizle birlikte tahvillere gelen sert satışların etkisiyle, 10 yıllık tahvil faizleri %21,5 oranında artarak %35,6 oldu. TLREF’İN 46’ya inmesi için şimdilik koşullar uygun değil. TCMB’nın Rezervlerinde daralma devam ederse politika faizinin yükselmesi mümkün görünüyor. 19 Mart’tan beri döviz rezervlerinde 50 milyar doların üzerinde kayıptan bahsediliyor. TCMB’nın resmi rezerv varlıkları geçtiğimiz hafta da bir önceki haftaya göre %3,8 azalarak 141,1 miyar dolara gerilemiş. Bankacılık endeksi haftalık bazda %2,34 değer kaybederken endeksin aylık performansı %8,57 düşüş yönünde 2025 yılında XBANK endeksi toplam %20,3, değer kaybetmiş.
Yorumlar kapalı.