HaberlerVideolu Haber

MARMARA DENİZİ’NDE MÜSİLAJ TEHLİKESİ

Sanayi ve insan kaynaklı kirlilik ile küresel iklim değişikliği nedeniyle artan deniz suyu sıcaklığı Marmara Denizi’nde müsilaj felaketine yol açıyor. Çanakkale Boğazında geçen gemiler musilaj tehlikesini çok yakından görüyorlar.

Havaların ısınmasıyla beraber tekrar gün yüzüne çıkan müsilaj, özellikle mercanların yaşamını tehdit ediyor. Bu konuda çalışma yapan dernekler, Mercanların hayatlarını devam ettirebilmesi ve deniz yaşamının devam etmesi adına bu müsilaj problemine karşı topyekün bir önlem alınması gerektiğini vurgulayarak ; “Artık bu bölgesel bir afet değil, ulusal bir afet durumuna gelmiş durumdadır. Bu konuda tüm yetkilileri inisiyatif almaya davet ediyoruz” dediler. Bu dernekler, hem saha çalışmalarıyla müsilajın ekosistem üzerindeki etkilerini en aza indirmek için mücadele ediyor hem de eğitimler ve projeler aracılığıyla kamuoyu farkındalığını artırmayı hedefliyor.
Son yıllarda bütün dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak deniz yüzeyi sıcaklıklarının hızla arttığına işaret eden uzmanlar, bununla birlikte ortamdaki kirliliğin fazla olmasının da bundan sonra müsilajın daha çok görüleceği anlamına geldiğini söyledi.
Uzmanlar, daha önce 2007 ve 2021 yıllarında da görülen Müsilajın; 2021 yılında 2007-2008’e göre daha fazla olduğunu, şu andaki gidişata göre bu yılın da 2021’den daha fazla olacakmış gibi gözüktüğünü dile getirdiler. “Şu anda yüzeyden 30 metre derinliğe kadar örümcek ağı gibi müsilaj her tarafı sarmış durumda. Yüzeye çıkan müsilaj, toplam müsilajın binde biri kadar bile değil. Bizi korkutan o yüzeydeki değil, bizi korkutan suyun altındaki 0 ile 30 metre arasındaki yoğunluk, o devam ediyor.” dediler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu