
Türkiye, patates ithalatında önemli bir sağlık sınavından geçti. Son iki ayda Mersin Limanı’na gemilerle gelen toplam 2 bin 223 ton tohumluk patates yapılan kontrollerde virüslü çıkınca iade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü inspektörlerinin yaptığı denetimlerde, İskoçya, Hollanda ve Almanya’dan gelen patateslerde “Potato leafroll polerovirus” (yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (tütün çıngırak virüsü) tespit edildi.
TÜRKİYE KENDİNE YETİYOR
Türkiye’de son yıllarda patates üretiminde ciddi bir artış yaşanıyor. Son 5 yılda üretim 1 milyon ton artarken, yıllık hasat yaklaşık 6 milyon tona ulaştı. Türkiye, bu miktarla dünya genelinde 15’inci sırada yer alıyor. En fazla üretim Niğde, Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana’da yapılıyor. 10 il, Türkiye’deki toplam üretimin yaklaşık 5 milyon tonunu karşılıyor. Kişi başı yıllık tüketim ise 52 kilograma kadar çıkıyor.
YERLİ TOHUM ÜRETİMİNE GÜVEN TAM
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ithal tohumların gereksiz olduğuna dikkat çekerek, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışarıdan gelmesine gerek yok. Ancak eğer yurt dışında yeni bir çeşit geliştirilmiş ve yüksek verim sağlıyorsa, virüssüz olmak şartıyla getirilmesi düşünülebilir” dedi. Doğan, ithal edilen ürünlerin ciddi risk taşıdığını vurgulayarak, “Nasıl bizim ihraç ettiğimiz ürünler pestisit nedeniyle geri dönüyorsa, virüslü patateslerin de ülkemize girmemesi gerekiyor. Aksi halde yerli üretim tehlikeye girer” diye konuştu.
İTHALATIN PAYI ÇOK DÜŞÜK
Uzmanlar, ithal edilen tohumluk patatesin toplam üretim içindeki payının yüzde 1 civarında olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin patates üretimindeki yeterlilik oranı yüzde 103,6’ya ulaşmış durumda ve düşük miktarda ihracat da yapılıyor.
Kaynak: Haberler.com