• ALTIN (TL/GR)
    4.276,35
    % 0,06
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8838
    % 0,07
  • € EURO
    47,2894
    % 0,26
  • £ POUND
    55,0608
    % 0,07
  • ¥ YUAN
    5,5590
    % 0,03
  • РУБ RUBLE
    0,5087
    % 0,16
  • BITCOIN/$
    108.143
    % -1,27
  • BIST 100
    10.080,35
    % 1,33

Yurt içindeki dikkatler Enflasyon Raporu’na yöneldi

Yurt içindeki dikkatler Enflasyon Raporu’na yöneldi

Küresel Piyasalarda Endişeler Artarken, Türkiye’nin Enflasyon Raporu Bekleniyor

Küresel piyasalarda, ABD’deki kapsamlı vergi tasarısının ülke bütçesinde açığı artırabileceği ve mali istikrarı olumsuz etkileyebileceği yönündeki kaygılarla karışık bir hareketlenme gözlemleniyor. Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sunulacak yılın ikinci Enflasyon Raporu, yatırımcılar için odak noktası haline geldi.

ABD yönetiminin uyguladığı korumacı ticaret politikalarının enflasyonist baskıları artırma ve ekonomik büyümeyi yavaşlatma potansiyeli üzerine kaygılar sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından “tarihin en büyük vergi indirimi” olarak tanımlanan yasa tasarısının bütçe açığını büyütebileceğine dair beklentiler, yatırımcıların risk algısını artırıyor.

Söz konusu yasa tasarısı kapsamında eyalet ve yerel vergi indirimleri genişletilecek, bahşiş ile fazla mesai gelirlerinden alınan vergiler kaldırılacak ve 2017’de yürürlüğe giren vergi indirimlerinin süresi uzatılacak.

Aynı zamanda harcama kesintilerinin de yer aldığı tasarı, elektrikli araçlar ve temiz enerjiye yönelik vergi teşviklerinde azalmaya gidilmesini hedefliyor. ABD medyasında yer alan haberlere göre, Trump’ın yasa tasarısının Kongre’den geçmesi için muhalefeti ikna etme çabalarının zayıf kaldığı bildiriliyor.

Öte yandan, ABD ile Çin arasında yapılan geçici tarife anlaşması sonrasında piyasalardaki iyimserlik, diğer ülkelerle ticaret müzakerelerinde kaydedilen ilerlemenin yetersizliği sebebiyle azalıyor.

Avrupa’da Finansal İstikrar Endişesi

Avrupa borsaları, Fransa hariç genel olarak pozitif bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) küresel ticari gerginlikler ve değişken jeopolitik durumun Avro Bölgesi’nin finansal istikrarı için tehdit oluşturduğunu belirten bir rapor yayımladı. Özellikle gümrük tarifelerine karşı duyarlı sektörlerde iflasların artabileceği uyarısında bulunuldu.

Raporda, ekonomik büyümenin beklenildiğinden zayıf olmasının ve iş gücü piyasası koşullarının kötüleşmesinin, hane halklarının borç ödeme kapasitelerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı. Tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki risk primlerinin arttığı, hisse senedi piyasalarındaki ani düzeltmelere karşı ise kırılganlığın devam ettiği ifade edildi.

Bugün açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin, bölge ekonomisi hakkında yeni sinyaller sunacağını belirten analistler, otomotiv ve otomotiv parçaları gibi alanlarda devam eden tarifelerin imalat aktivitelerini etkilediğini kaydetti.

Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) tarafından savunma sektörünü güçlendirme amacıyla 150 milyar avroluk kredi içeren Avrupa Güvenlik Eylemi “SAFE” düzenlemesi üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. Bu anlaşmaya göre, AB fonlarından faydalanabilmek için alınan silah sistemlerinin en az yüzde 65’inin AB ülkeleri ile Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne bağlı ülkelerden temin edilmesi gerekecek.

Asya Piyasalarında Düşüşler Sürüyor

ABD endekslerindeki satıcılı seyir Asya pazarlarına da sıçrayarak Çin hariç diğer ülkelerde olumsuz bir tablo sergiliyor. ABD tahvil piyasalarında yaşanan dalgalanmalara duyarlı olan bölgedeki ülkelerde risk algısı yüksek seyretmeye devam ediyor.

Analistler, Japonya’nın en çok ABD tahvili tutan ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, düşen tahvil fiyatlarının Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından takip edildiğine dikkat çekti. Bu arada ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında önemli konuları görüştü.

Görüşmede döviz kurlarının piyasa tarafından belirlenmesi gerektiği hususundaki ortak görüşler teyit edildi ve mevcut dolar/yen kurunun temel ekonomik göstergeleri yansıttığı ifade edildi. Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da imalat sanayi PMI mayıs ayında 49 olarak belirlendi. Bu, imalat sanayi aktivitesinin artmasına rağmen hala zayıf bir seyir izlediğini gösteriyor.

Yurt İçinde Enflasyon Raporu Beklentisi

Dün, borsa satış ağırlıklı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 düşüşle 9.398,93 puandan kapattı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ise BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, normal seans kapanışına göre yatay seyirle 10.718,00 puanda işlem gördü.

Bugün ise TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın İstanbul Finans Merkezi’nde yapacağı yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumu yatırımcıların dikkatini topluyor. Karahan, önceki sunumda 2025 sonu için enflasyonun yüzde 24 seviyesinde olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Ayrıca, 2026 yılı sonu için yüzde 12 seviyesindeki tahminin korunacağını belirtmişti. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e gerilemesinin ardından orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması hedefleniyor.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 38,8590’dan kapanırken, günün ilk saatlerinde bankalararası piyasada 38,8380 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün Türkiye’de açıklanacak yılın ikinci Enflasyon Raporu, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerine dikkat çekerken, yurtdışında açıklanacak PMI verileriyle yoğun veri gündeminin izleneceğini belirtiyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksi için 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek, 9.500 ve 9.600 seviyelerinin direnç noktaları olduğu ifade ediliyor.

Mahfi Eğilmez'den enflasyon yorumu

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez, enflasyon raporu öncesinde, mevcut hedeflerde revizyon gereği görmüyor.

Yılın ikinci enflasyon raporu için geri sayım başladı

İLGİLİ HABER TCMB, yılın ikinci enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaşacak. Analistler, yıl sonu tahmininin değişip değişmeyeceğini değerlendiriyor.

YORUMLAR YAZ