• ALTIN (TL/GR)
    4.256,58
    % 0,68
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8472
    % 0,08
  • € EURO
    47,0275
    % 0,03
  • £ POUND
    54,8017
    % 0,18
  • ¥ YUAN
    5,5634
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,5096
    % 0,09
  • BITCOIN/$
    109.262
    % -1,44
  • BIST 100
    9.948,51
    % 5,78

Bakanlık adım attı: Binlerce tapu sahibi ifade vermeye davet ediliyor

Bakanlık adım attı: Binlerce tapu sahibi ifade vermeye davet ediliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında geliştirdiği Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi sayesinde bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmazı inceledi. Tapu beyanı ile gerçek değerleri arasındaki farklılık bulunan 9 bin 150 kişiden açıklama talep edildi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ve bunlara ilişkin ödenecek vergi ve harçları detaylı bir şekilde gözden geçiriyor.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede çeşitli alanlarda çalışmalar yürüten Bakanlık, gayrimenkul alım-satım işlemleri ile kiralardan elde edilen gelirlerin takibi amacıyla MEVA Sistemi’ni aktif hale getirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijital uygulamalarını geliştiren GİB Teknoloji ekipleri tarafından coğrafi bilgi sistemi temelinde oluşturulan MEVA uygulaması, beyanname, bildirim ve yoklama gibi verilerin yanı sıra tapu ve kadastro, ikametgah ve yapı belgeleri ile banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgilerini analiz ediyor.

Bu bilgiler, görsel harita üzerinde sorgulanarak analiz edilebiliyor. Bir gayrimenkulün gerçek alım-satım ve kira değerleri, çeşitli algoritmalar kullanılarak tespit ediliyor.

MEVA, pek çok verinin analizine olanak tanıyarak gayrimenkullerin gerçek piyasa değerlerini belirlemeye yardımcı oluyor.

Kısa bir süre önce 81 ildeki defterdarlıklarda aktif kullanıma sunulan MEVA ile veri odaklı analiz ve denetim süreçleri yürütülüyor.

Son 2-3 ay içinde gerçekleşen alım satım işlemleri MEVA aracılığıyla incelenerek, tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarları karşılaştırılıyor.

Yapılan bu analizler neticesinde, tapuda gerçek değerinden daha düşük bedel ile işlem gören taşınmazlar belirlenerek alıcı ve satıcılardan açıklama isteniyor. Açıklama talep edilen kişiler, cezasız bir şekilde eksik ödedikleri harç miktarını yatırma fırsatına sahip olabiliyor. Yeterli açıklama vermeyen veya harç miktarını artırmayan kişiler vergi incelemesine tabi tutuluyor.

16 BİN TAŞINMAZ ANALİZ EDİLDİ

Defterdarlıklar tarafından bu yıl içinde gerçekleştirilen alım-satım işlemlerine yönelik çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmazın analizi yapılmıştır.

Tapuda belirtilen değer ile gerçek alım-satım bedeli arasında farklılık tespit edilen taşınmazlar için 9 bin 150 kişiden açıklama talep edilmiştir.

Şu ana kadar 2 bin 475 kişi gönüllü olarak uyum göstererek 5,9 milyar liralık artış üzerinden 113,9 milyon lira tutarındaki tapu harcını cezasız ödedi.

Uyum göstermeyen mükellefler hakkında vergi incelemesi başlatılmıştır.

Eksik harçların gönüllü olarak ödenmemesi durumunda bunların yüzde 25 oranında vergi ziyaı cezasıyla tahsil edilmesi gerekecektir.

PİŞMANLIK HÜKÜMLERİ İLE CEZASIZ ÖDEME FIRSATI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde yakında kullanılmaya başlanacağını belirtti ve şöyle devam etti:

“Bu sayede her vergi dairesi, sorumlu olduğu alan içindeki tüm gayrimenkulleri harita üzerinden anında takip edebilecek. Alım-satım işlemlerinin gerçek değerler üzerinden yapılmasının yanı sıra kiraya verilerek gelir elde edilen gayrimenkuller de kolay bir şekilde tespit edilerek gerekli işlemler hızlıca gerçekleştirilebilecek. Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde tapuda gerçeğin altında bir bedel ile işlem yapanlar, kendilerinden açıklama talep edilmesini beklemeden harçlarını pişmanlık hükümlerinden yararlanarak cezasız ödeyebilirler. MEVA uygulaması sayesinde kayıt dışılığın azaltılması ve gönüllü uyumun artırılması hedeflenmektedir.”

YORUMLAR YAZ