Maserati’nin geleceği üzerine tartışmalar, şirketin yeni CEO’su Antonio Filosa’nın atanmasının arifesinde başlamış durumda.
Dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi konumundaki Fransız-İtalyan marka, 14 markadan oluşan portföyünde önemli düzenlemelere gitmeyi planlıyor.
Şirket, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya aldığı gümrük vergilerine uygun stratejiler geliştirmeye çalışırken, Çinli rakipleriyle de rekabet içerisinde.
Stellantis, Nisan ayının başlarında ABD’nin getireceği gümrük tarifelerinin Maserati ve Alfa Romeo üzerindeki potansiyel etkilerini incelemek için McKinsey danışmanlık şirketiyle çalışmaya başladı. Stellantis, iki markaya olan bağlılığını her seferinde vurguladı.
İki bağımsız kaynak, McKinsey’nin Stellantis için değerlendirdiği alternatifler arasında markanın satılması ihtimalinin de olduğunu, ancak henüz görüşmelerin başlama aşamasında olduğunun altını çizdi.
Stellantis sözcüsü, Maserati’nin satışta olmadığını belirtirken, McKinsey ise sorulara cevap vermekten kaçındı.
YÖNETİM KURULUNDA FIKIR AYRILIKLARI
Stellantis yönetim kurulunun Maserati ile ilgili strateji önerileri üzerine fikir ayrılıkları bulunduğu bildirildi.
Bazı yönetim kurulu üyeleri, Stellantis’in Maserati’yi sürdürülebilir bir şekilde ayağa kaldırma şansının kalmadığını düşünerek, satışın en mantıklı çözüm olduğunu savunuyor.
Buna karşılık, diğer bazı üyeler ise Maserati’nin hâlâ önemli bir marka değeri taşıdığını, bu yüzden lüks markasını kaybetmenin Stellantis için büyük bir prestij kaybı yaratacağını iddia ediyor.
SATIŞLARDA KAYIP
Maserati’nin satışları, 2024’te yüzde 50’den fazla azalarak yalnızca 11,300 adet araçla sonuçlandı. Aynı zamanda, Maserati 2024 yılında 260 milyon Euro zarar bildirdi; 2023’te ise marka 141 milyon Euro kâr elde etmişti.