S&P Global, Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) tarafından hazırlanan öncü PMI verilerinin haziran ayı sonuçlarını duyurdu. Bu verilere göre, mayıs ayında 48,5 olan bileşik PMI, haziranda 50,4’e çıkarak son üç aylık dönemin en yüksek seviyesine ulaştı.
Büyümeyi gösteren 50 puanlık eşik değerine yeniden ulaşan bileşik PMI için piyasa beklentisi, haziran ayında 49 puana yükselebileceği yönündeydi.
Hizmet sektörü PMI ise, haziranda 47,1’den 49,4’e çıkarak son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
İmalat sanayi PMI’sı ise 48,3’ten 49’a yükselerek, son 34 ayın en yüksek düzeyine erişti.
Sanayi üretiminde haziran ayı da dahil olmak üzere yaşanan art arda dördüncü yükseliş, Mart 2022’den bu yana görülen en güçlü artış olarak kaydedildi.
S&P Global’in açıklamasında, “Almanya genelinde ticaret faaliyetleri, mayıs ayında son beş ayda ilk kez düştükten sonra haziranda hafif bir artış göstererek büyümeye geri döndü. İmalat sektöründeki toparlanma, yeni siparişlerde bir yıldan fazla süredir görülen ilk artışla desteklendi.” ifadesine yer verildi.
– Almanya zikzaklı ekonomik büyüme modelinden çıkabilir
Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da, şirketlerin hala iş gücünü azaltma çabalarını sürdürdüğü belirtilirken, şirketlerin ekonomik görünüm konusunda önceki aya göre daha az iyimser oldukları ifade edildi.
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, yaptığı değerlendirmede, imalat PMI’sının hala durgunluk bölgesinde olduğunu, istihdamda azalmanın devam ettiğini ancak yılın başından bu yana eğilimin yukarı doğru olduğunu belirtti.
De la Rubia, Alman sanayisinde sipariş alımlarının yeniden büyümeye başlamasının cesaret verici olduğunu kaydederek, “Bu durum, son aylardaki ivmenin yalnızca birçok şirketin yüksek gümrük vergileri beklentisiyle mal stokladığı ABD’den gelen ön siparişlere bağlı olmadığı anlamına geliyor. Almanya’nın iki yıldır süregelen zikzaklı ekonomik büyüme modelinden (bir çeyrek pozitif büyüme, diğer çeyrek daralma) çıkma olasılığı oldukça yüksek.” ifadelerini kullandı.
PMI verisinde 50 puanın üzeri büyümeyi ifade ederken, altında kalması daralmayı gösteriyor.
Alman ekonomisinin büyümeyi etkileyen imalat ve hizmet sektörleri, toplam ekonomik faaliyetlerin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.
– Alman ekonomisi zorluklarla karşı karşıya
Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde %0,4 ile beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetmişti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı, şirketler ve tüketiciler için belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Tarife savaşları ve Trump’ın beyanları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkiler hakkında endişeleri artırırken, analistler en çok Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde önemli bir risk olarak değerlendiriyor.
Almanya, diğer ülkelere göre daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olduğu için, sürekli zayıflayan üretim nedeniyle ekonomik kırılganlığını koruyor.
Ekonomi, 2024 yılında bir önceki yıla göre %0,2 küçüldü. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar, ekonomiyi frenleyerek üst üste ikinci yıl küçülmeye neden oldu.
Hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için %0,3 olarak belirlenen büyüme tahminini, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının etkisiyle küresel ticari gerginliklerden dolayı sıfıra çekmişti.