Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, binaların enerji verimliliğini artırmak ve karbon salınımını azaltmak için “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”ni güncelledi.
Bakanlığa bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Enerji Performansı Direktifi ve Yeşil Mutabakat işbirliğiyle “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik, enerji maliyetlerini düşürmeyi ve sürdürülebilir şehirlerin inşa edilmesini amaçlamakta. Güncellenen “TS 825 Isı Yalıtım Kuralları” doğrultusunda, sıcak iklim bölgeleri olarak belirlenen Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay’ın bazı ilçelerinde merkezi ısıtma sistemi kurma zorunluluğu kaldırıldı; bunun nedeni ise bireysel ısıtma sistemlerinin daha verimli ve ekonomik olması.
YENİ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTACAK
Yeni enerji performans kriterleri, “TS 825” standardı ile uyumlu olacak şekilde yönetmelik değişikliğiyle uygulamaya alındı. Yeni yapılacak binalarda enerji tüketimi minimize edilerek çevre dostu çözümlere öncelik verilecek.
Yönetmelikte, enerji performansını belirleyen sistemlerin periyodik bakımını düzenleyen yeni hükümlere yer verilerek, tasarım, uygulama, kontrol ve bakım süreçlerindeki sorumluluklar belirginlestirildi ve olası aksaklıkların önüne geçilmesi hedeflendi.
Ayrıca, binalardaki mekanik tesisatların kontrol, bakım ve enerji kimlik belgesi düzenleme süreçlerinde yetki ve sorumluluklar yeniden yapılandırılarak, denetim ve raporlama işlemleri daha detaylı hale getirildi.
Enerji kimlik belgesi düzenleyen kuruluşlar ile yapı ruhsatı veren idarelerin sorumlulukları da genişletildi.