• ALTIN (TL/GR)
    4.273,56
    % -0,04
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8098
    % -0,06
  • € EURO
    47,0734
    % 0,00
  • £ POUND
    54,8535
    % 0,11
  • ¥ YUAN
    5,5549
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,5076
    % 0,04
  • BITCOIN/$
    109.026
    % -0,09
  • BIST 100
    10.080,35
    % 1,33

Atanma ve görevde yükselme şartları güncellendi!

Atanma ve görevde yükselme şartları güncellendi!

Gelir İdaresi Başkanlığı, personel yönetiminde önemli değişiklikler gerçekleştirdi. 24 Haziran 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile görevde yükselme ve unvan değişikliklerine dair uygulamalarda dikkat çekici yenilikler yapıldı. Bazı kadroların yeniden sınıflandırıldığı, sınav şartlarının güncellendiği ve atanma sonrasında çalışma sürelerine dair yeni kuralların geldiği bildirildi.

Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi olan kadrolar yeniden tanımlandı. Bu kapsamda bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, yoklama memuru, memur, veznedar, tahsildar, icra memuru, koruma ve güvenlik görevlisi ile şoför unvanları yer almaktadır. Ayrıca hizmetli, aşçı, teknisyen yardımcısı, kaloriferci, bekçi ve dağıtıcı gibi unvanlar da unvan değişikliği kapsamına alındı. Teknik hizmetler grubundaki mühendisler, mimarlar, istatistikçiler, programcılar, çevirmenler, çocuk gelişimcileri, çocuk eğitimcileri, psikologlar, hemşireler, teknikerler ve teknisyenler de bu yeniliklere dahil edildi.

Sınav Şartlarında Güncellemeler

Koruma ve güvenlik görevlisi ile şoför unvanları için özel şartlar yönetmelikten çıkarılarak bu unvanlar genel hükümlere tabi hale getirildi. Yardımcı hizmetler grubundaki tanımlamalar sadeleştirildi. Çocuk gelişimcisi, çocuk eğitimcisi ve psikolog unvanlarına atanmak için en az dört yıllık yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olma zorunluluğu getirildi.

Geçiş Kuralları ve Esneklikler

Unvan değişikliği ve görevde yükselme süreçlerinde bazı esneklikler sağlandı. Aynı hizmet grubunda kalma şartıyla, personelin talebi ve atanacağı kadronun şartlarını sağlaması durumunda sınav yapılmadan atama gerçekleştirilebilecek. Koruma ve güvenlik görevlisi ile şoför unvanları içinse bu muafiyet, 30 yıl hizmet şartına bağlandı.

Hizmet grupları arasında geçişler ve alt gruptan üst gruba geçişler sınava tabi olmaya devam edecek. Ancak, daha önce aynı veya daha alt düzeyde görev yapmış olan personel, gerekli eğitim ve hizmet süre şartlarını sağlıyorsa sınavsız olarak yeniden atanabilecek. Ayrıca gelir uzmanlığı sınavıyla kadroya geçenlerin, şartları sağlamaları durumunda mühendis veya istatistikçi kadrosuna atanmaları mümkün olacak.

Unvan değişikliği çerçevesinde kadrolar arası geçişlerde yine sınav şartı aranmaktadır. Avukat kadrosundan hukuk müşavirliğine atamalarda ise bu yönetmelik hükümleri geçerli olmayacaktır. Doktora mezunu olan personel, eğitimle kazandıkları unvanlara sınavsız olarak atanabilecektir.

İki Yıl Zorunlu Görev Şartı

Yeni düzenleme ile görevde yükselme veya unvan değişikliğiyle atanan personelin, atandıkları yerde en az iki yıl fiilen görev yapmaları zorunlu kılınmıştır. Bu süre zarfında kurum içi nakil yapılması mümkün olmayacak; yalnızca yıllık izin süreleri bu kuralların dışında tutulacaktır. Göreve başladıktan sonra mazeret durumu oluşanların ise bu süreyi tamamlamadan başka birimlere atanabilmesi için Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik esasları dikkate alınacaktır.

YORUMLAR YAZ