• ALTIN (TL/GR)
    4.293,50
    % -0,02
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8914
    % 0,27
  • € EURO
    47,0887
    % -0,07
  • £ POUND
    54,4400
    % 0,33
  • ¥ YUAN
    5,5766
    % 0,33
  • РУБ RUBLE
    0,5055
    % 0,26
  • BITCOIN/$
    111.339
    % 3,10
  • BIST 100
    10.189,02
    % 1,08

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörden yarısı zarar ediyor.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörden yarısı zarar ediyor.

Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın haziran ayı dış ticaret verilerini açıkladığı toplantıda değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl 280 milyar dolarlık ihracat hedefi ile yola çıktıklarını hatırlatan Gültepe, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre haziranda 20,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8’lik bir artış yaşandığını belirten Gültepe, “Ocak-haziran dönemine ait altı aylık ihracatımız 131,4 milyar dolara, son 12 aylık ihracatımız ise 267 milyar dolara ulaştı. Altı aylık ihracatımızda yüzde 4,1 ve yıllıklandırılmış ihracatta yüzde 3,2 artış söz konusu. Haziran ayında hizmet ihracatımızın 9,5 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz.” dedi.

Sektörler bazında incelendiğinde otomotivin 3,4 milyar dolarla başı çektiğini ifade eden Gültepe, otomotiv sektörünü 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla çelik, 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,2 milyar dolarla hazır giyimin takip ettiğini aktardı.

“İHRACATIN TABANA YAYILMASI ÖNEM ARZEDİYOR”

18 sektörün ihracatında artış kaydedildiğini dile getiren Gültepe, “En yüksek ihracatı gerçekleştiren beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’dir. Haziran ayında 864 firma ilk kez ihracat yapma fırsatını buldu. Parite, ihracatımıza 622 milyon dolarlık bir katkı sağladı. Böylece son üç aydaki toplam katkı 1,6 milyar dolara ulaştı.” şeklinde konuştu.

En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa olduğunu belirten Gültepe, 57 ülkede yüzde 50, 108 ülkede ise yüzde 10’un üzerinde artışlar kaydettiklerini ifade etti.

Güncel durumu değerlendiren Gültepe, Türkiye’nin küresel piyasalardaki rekabet gücünün zayıflamasıyla firmaların ihracat motivasyonunun azaldığını vurguladı. Orta ve uzun vadeli hedefler için rekabetçilik düzeyinin iki ila üç yıl önceki seviyelere geri dönmesi gerektiğinin altını çizdi.

İhracatın sadece büyüklüğünün değil, aynı zamanda yaygınlığının da önemli olduğunu vurgulayan Gültepe, “Son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi veriyor. İhracatın büyük bir kısmı az sayıdaki şehir ve firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Bazı illerimizde ihracat neredeyse tek bir sektörle sınırlı kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl toplam mal ihracatının yüzde 51’ini, hizmet ihracatının ise yüzde 30’unu ilk 1000 firmanın gerçekleştirdiğini hatırlatan Gültepe, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın da belirttiği gibi, ihracatın dar bir alanla sınırlı kalması riskleri artırıyor. Anadolu’nun üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi için yeni desteklere ihtiyacımız var.” dedi.

Gültepe, yeni pazarlara erişim sağlamak amacıyla heyet programlarına devam ettiklerini ifade ederek, haziranda Mozambik ve Özbekistan’a ziyaretler düzenlediklerini, temmuz ve ağustosta ise Kamerun, Nijerya, Güney Kore ve Avustralya için programların hazırlandığını bildirdi.

Ayrıca geleneksel ihracatın yanına e-ihracatın faydalarını da eklemek istediklerini kaydeden Gültepe, “Firmaların e-ihracat hacimlerini artırmalarına yönelik Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda TİM e-ihracat rehberi hazırlanmıştır. Son olarak ABD ve Suudi Arabistan hedef ülkeler olarak eklendi. Böylece yurt dışında yapılan satışlar için tanıtım, sipariş karşılama ve komisyon maliyetlerine yüzde 70’e varan destekler sunmaya devam edeceğiz.” dedi. Türkiye’yi dünya e-ihracat pazarının öncü oyuncularından biri yapmak amaçlarını koruduklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR YAZ