Allianz’ın yayımladığı yeni raporda, artan sıklık ve şiddete sahip orman yangınları, dünya genelinde ciddi bir risk unsuru olarak belirlendi. Şirketlerin varlıklarını koruma adına bu tehdit hakkında daha fazla bilinçlenmeleri gerektiğine dikkat çeken raporda, orman yangınlarının maliyetinin son on yılda altı kat arttığı ifade edildi.
Allianz Commercial’ın “Yükselen Risk Trendleri 2025” isimli raporuna göre, orman yangınlarının yayılımı, şiddeti ve coğrafi dağılımı, iklim değişikliği, insan faaliyetleri ve değişen arazi kullanım biçimleri nedeni ile son yıllarda önemli ölçüde yükselmiştir. Bu durum, dünya genelinde birçok sektörde ve bölgede risklerin artmasına yol açmıştır.
Ocak 2025’te yaşanan yıkıcı Los Angeles orman yangınları raporda örnek olarak gösterilirken, Batı ABD, Batı Kanada, Güney ve Doğu Avustralya ile Güney Avrupa, orman yangınlarına en fazla maruz kalan bölgeler arasında yer almaktadır.
Küresel sigorta kayıpları bahanesiyle maliyetler 10 yılda 6 katına ulaştı
Son on yıl, 1850’den sonra en sıcak dönem olarak kaydedildi (2015-2024), ve 2024 yılı rekor sıcaklık ile kayıtlara geçti. Orman yangınları nedeniyle ortaya çıkan küresel sigorta kayıpları, 2000’lerde 8,7 milyar dolardan 2010’larda 56,3 milyar dolara yükselerek altı katın üzerinde bir artış gösterdi. Raporda, orman yangınlarının neden olduğu zarar ve iş kesintisi açısından en büyük risk altındaki sektörler, kamu hizmetleri, enerji, gayrimenkul, inşaat, tarım ve ulaşım olarak belirtildi. Aynı zamanda, orman yangınlarıyla ilgili sorumluluklar nedeniyle artan dava sayısının, etkin risk yönetimi stratejileri ve orman yangını yönetim planları geliştirilmesi ihtiyacını doğurduğu vurgulandı.
Raporda, yangın riskini modellemek ve azaltmak için kullanabilecek gelişmiş teknik araçlar ve yeniliklerin mevcut olduğu da belirtildi. Bu araçlar arasında mevsimsel tahminler, drone araştırmaları, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) haritaları, termal görüntüleme, bitki örtüsü yönetim sistemleri ve yapay zeka kameraları yer almaktadır.
Öktem Örkün: “İlk adım, risk gerçekleşmeden önlemler almaktır”
Raporu değerlendiren Allianz Türkiye Elementer Ticari Sigortalar Genel Müdür Yardımcısı Öktem Örkün, ülkemizde son günlerde birçok bölgede meydana gelen ve hâlâ söndürme çalışmaları devam eden orman yangınlarını gündeme getirerek, “Son günlerde en sıcak gündem maddemiz olan orman yangınları, hem insan hayatını, hem doğada bulunan birçok canlı türünü, hem de ağaçlarımızı ve maddi-manevi en değerli varlıklarımızı tehdit ediyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında 2 bin 520 orman yangınında 15 bin 520 hektar orman alanı zarar gördü. 2024 yılında ise toplamda 3 bin 800 orman yangını ile birlikte 27 bin hektar orman alanı maalesef hasar aldı. Bu durum, yalnızca bir yıl içinde yangın sayısında ve neden olduğu zararda yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış olduğunu gösteriyor. Raporda da belirtildiği gibi, yangınların şiddeti ve sıklığı her geçen yıl artmakta ve bu durum yalnızca ülkemizde değil, dünya çapında yükselen bir risk unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır” diye ifade etti.