• ALTIN (TL/GR)
    4.277,37
    % 0,43
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8771
    % 0,10
  • € EURO
    47,0469
    % 0,37
  • £ POUND
    54,5079
    % 0,16
  • ¥ YUAN
    5,5625
    % 0,09
  • РУБ RUBLE
    0,5064
    % 0,51
  • BITCOIN/$
    109.818
    % -2,15
  • BIST 100
    10.275,75
    % 0,46

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Azerbaycan’da başladı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Azerbaycan’da başladı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Azerbaycan’ın Hankendi şehrinde başladı.

Zirve, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Hankendi Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Zirve öncesinde liderler, tarihi bir aile fotoğrafı çekimi için bir araya geldi.

Erdoğan, zirvenin düzenlendiği alana geldiğinde, Aliyev tarafından karşılanarak sıcak bir karşılama gerçekleştirdi.

Aile fotoğrafında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’in yanı sıra, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de yer aldı. Ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bu önemli anı paylaştı.

Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, Afganistan Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Birader, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan el-Cabir, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ve EİT Genel Sekreteri Asad Majeed Khan da aile fotoğrafına katılan diğer liderler arasında yer aldı.

Fotoğraf çekiminin ardından liderler, “Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı Bir Gelecek için Yeni Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Vizyonu” temalı zirveye geçiş yaptı.

Zirvenin, geçmişte işgalci güçlerin başkent olarak kullandığı Hankendi’de düzenlenmesi, Azerbaycan için büyük bir sembolik anlam taşıyor.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Tarihi

EİT, Türkiye, İran ve Pakistan’ın 1964 yılında İstanbul’da bir araya gelerek ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla kabul ettiği bildirinin devamı niteliğindedir. Teşkilat, 1979’daki İran devrimi sonrası bir süre faaliyetine ara vermiştir.

1980’lerin başında bu üç ülke arasındaki ekonomik ilişkiler yeniden ivme kazanmasıyla birlikte, işbirliğinin hukuki çerçevesinin RCD’nin yapısı altında farklı bir isimle sürdürülmesi kararlaştırıldı ve bu sayede EİT’in temelleri 1985 yılında atıldı.

EİT, Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin üye olduğu, KKTC’nin ise gözlemci statüsünde bulunduğu bir uluslararası platformdur. Teşkilat, iki yılda bir düzenlenen devlet başkanları zirveleri ile birlikte, dışişleri bakanları ve uzmanlar düzeyinde çeşitli toplantılar gerçekleştirerek ticaret, ulaştırma, tarım, enerji, çevre, sağlık, sanayi, maliye ve ekonomi alanlarında işbirliği projelerini hayata geçirmektedir.

YORUMLAR YAZ