İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, ABD Başkanı Donald Trump’ın BRICS ülkelerine yapmış olduğu ek yüzde 10’luk gümrük tarifesi tehdidini değerlendirdi. Manukyan, “Görünüşte manşete çıkabilecek bir haber, ancak pratikte ‘Dünya ticaretini nereye götürür?’ derseniz, çok büyük kırılmalara neden olmaz.” dedi.
17. BRICS Liderler Zirvesi, “Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Küresel Güney” temasıyla Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştiriliyor.
Zirvenin yayımlanan ortak bildirisinde, katılımcı liderler “tek taraflı gümrük vergileri ve gümrük vergisi dışı önlemlerin artışı” konusundaki endişelerini dile getirmişti. Bu bildirinin, ABD’nin Trump yönetiminin ticaret politikalarına dolaylı bir atıfta bulunduğu iddia ediliyordu.
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucu üyeleri arasında yer aldığı için dünya ekonomisinde önemli bir konuma sahiptir.
ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’in Amerikan karşıtı politikalarını benimseyen herhangi bir ülkenin ek yüzde 10’luk gümrük tarifesi ile karşılaşacağı uyarısında bulundu.
Trump’ın bu açıklaması, küresel piyasalarda ticaret savaşlarının derinleşeceğine dair endişelerin büyümesine yol açtı. BRICS içinde yer alan Çin ve Hindistan gibi önde gelen ülkelerin varlığı, küresel ticaretle ilgili kaygıları daha da artırdı.
ABD yönetiminin uyguladığı korumacı politikaların, ekonomi ve ticaret üzerindeki etkileri konusunda belirsizlikler sürüyor. Tarife dahil pek çok belirsizlik unsuru mevcutken, Trump’ın sık değişen politikaları yatırımcıların karar verme süreçlerini zorlaştırmakta.
“Trump bu tür stratejileri genellikle pazarlık aracı olarak kullanıyor”
Şant Manukyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür haberleri çok fazla önemsememek gerektiğini vurguladı.
Trump’ın bu tip hamleleri genellikle bir pazarlık unsuru olarak değerlendirdiğini belirten Manukyan, “Bunun gerçekleşeceğini ya da ticareti önemli ölçüde etkileyeceğini düşünmek güç.” ifadesini kullandı.
Manukyan, bazı ülkelere bakıldığında, örneğin Çin ile uygulanan gümrük vergisi oranlarının zaten yüzde 50 seviyelerine gerilemiş olduğunu, bu yüzden ek yüzde 10’luk bir artışın önemli bir etki yaratmayacağını öngördü.
Ayrıca, Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların ciddi boyutlarda olduğunu hatırlatan Manukyan, bu ülkeye gelecek ek gümrük vergisinin ekonomik durumu pek değiştirmeyeceğini ifade etti.
Hindistan’ın ise büyük ölçüde denge unsuru olduğunu vurgulayan Manukyan, ülkenin ABD’nin önemli bir müttefiki olduğunu ve dolayısıyla yüzde 10’luk gümrük tarifesinin etrafında dolaşılabileceğini kaydetti.
Şant Manukyan, “Görünüşte basına yansıyan önemli bir haber olabilir, fakat pratikte ‘Dünya ticaretini nereyi götürür?’ sorusunu yanıtladığımızda büyük çalkantılar yaratmaz. Zaten bu çalkantıları son birkaç ayda yaşamış durumdayız.” değerlendirmesinde bulundu.