• ALTIN (TL/GR)
    4.263,39
    % 0,31
  • AMERIKAN DOLARI
    40,0592
    % 0,03
  • € EURO
    47,0429
    % -0,01
  • £ POUND
    54,6287
    % -0,04
  • ¥ YUAN
    5,5777
    % -0,06
  • РУБ RUBLE
    0,5136
    % 0,57
  • BITCOIN/$
    110.907
    % 1,96
  • BIST 100
    10.167,26
    % 1,69

Cezayirli Hastaya Yenilikçi Bypass Ameliyatı ile Hayat Kazandırıldı

Cezayirli Hastaya Yenilikçi Bypass Ameliyatı ile Hayat Kazandırıldı

İstanbul’da karaciğer nakli amacıyla gelen Cezayirli bir hastada, kalp damarlarında tıkanıklık olduğu belirlendi. Medipol Hastanesi’nde uygulanan yenilikçi bypass ameliyatıyla hastanın yaşamı kurtarıldı.

62 yaşındaki Cezayirli Abdelhak Bouarioua’nın karaciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul’a gelirken, hastanede yapılan testler sonucunda iki kalp damarının tıkalı olduğu anlaşıldı.

Karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastaya standart bypass ameliyatı yüksek risk taşıdığından, Medipol Hastanesi’ndeki Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlarından oluşan ekip, hastanın kalbini durdurmadan kapalı yöntemle bypass yapma kararı aldı.

Başarılı ameliyat sonrasında hasta, hem hayati tehlikeyi atlattı hem de karaciğer nakli için hazırlık yapma imkanına kavuştu.

Prof. Dr. Cengiz Köksal, hastanın hikayesinin Türkiye’de sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesine duyduğu güvenle başladığını belirtti. Cezayir’den Türkiye’ye uzanan süreçte, karaciğer nakli talebine rağmen asıl sorunun kalbinde gizli olduğunu ifade etti.

Köksal, gerçekleştirilmesi planlanan büyük ameliyat öncesinde yapılan koroner anjiyografi sonucunda iki ana damarının da tıkalı olduğunu belirlediklerini kaydetti. Hastanın karaciğerinin işlev görmemesi nedeniyle pıhtılaşma sisteminin bozulduğunu vurgulayan Köksal, standart bypass işlemlerinin riskli olduğunu dile getirdi. Bu nedenle, hastaya özel, daha güvenli bir tedavi planı geliştirdi. Bypass işlemleri başarılı bir şekilde yapılırsa, karaciğer naklinin mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Dr. Öğr. Üyesi Deniz Günay, Cezayirli hastanın son bir yıl içerisinde dört kez mide kanaması geçirdiğini ve her seferinde tedavi yapıldığını ifade etti. Kanama riski yüksek olduğundan, klasik bypass yöntemini tercih etmediklerini belirten Günay, kapalı yöntem kullanarak kalbi durdurmadan ve makineye bağlamadan damar bypass işlemini başarıyla gerçekleştirdiklerini aktardı.

Ameliyat sonrası erken dönemde damarların işlevsel hale gelmesiyle birlikte yoğun kan sulandırıcı kullanma ihtiyacının ortadan kalktığını belirten Günay, hastanın karaciğer nakline güvenli bir şekilde hazırlandığını söyledi.

Kaynak: AA / Muhammet Fatih Kabasakal – Ekonomi

YORUMLAR YAZ