Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatları desteklemek amacıyla, kendi hukuk bürolarını kurabilmeleri için 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli kredi seçenekleri sunacaklarını açıkladı.
Tunç, bu duyuruyu Ankara Hakimevi’nde, Türkiye Barolar Birliği, Vakıfbank ve Kredi Garanti Fonu işbirliğiyle gerçekleştirilen “Avukatların Büro Kurma Giderlerinin Karşılanması İçin Finansman Desteği Sağlanmasına Dair İşbirliği Protokolü İmza Töreni”nde yaptı.
Yargının en önemli bileşenlerinden birinin avukatlar olduğunu vurgulayan Tunç, avukatların varlığının, bağımsız ve tarafsız bir yargının sağlanması açısından kritik olduğunu belirtti.
İşbirliği protokolü çerçevesinde yapılan istişarelerin kapsamına değinen Tunç, şunları kaydetti:
“Bugün imzalanacak protokol ile genç meslektaşlarımız, 6 ay ödemesiz kredi, sabit ve değişken faizli seçenekler, piyasa faiz oranlarının altında ve teminatsız kredi gibi avantajlardan yararlanacak. Bu imkânlar ilk 5 yıl için belirlenmiş olup, 5 yıllık kıdemi olan avukatlar bu destekten faydalanabilecek. Deprem bölgesindeki avukatlar için bu süre sınırlaması bulunmamaktadır; o bölgeden gelen tüm başvurular desteklenecektir. Bu konuda pozitif ayrımcılık yapmamız gerekiyor.”
Bakan Tunç, destek paketinin başlangıçta 3 milyar lira olarak belirlendiğini, talep doğrultusunda bu miktarın 5 milyar liraya çıkarıldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde önemli hedeflerin yer aldığını hatırlatan Tunç, “Ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmaya yönelik önemli hedefler belirlenmiştir. Ayrıca, hukuk ve idari yargı süreçlerinin etkinliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
Avukatlık Kanunu’nun günümüz ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gerekliliğine de dikkat çeken Tunç, savunma makamının güçlendirilmesi yönünde adımlar atacaklarını ifade etti.
Tunç, kamu avukatlarının çalışma koşulları ve haklarıyla ilgili talepleri dikkate alacaklarını belirterek, “Zorunlu müdafilik ve vekillik hizmetlerinden alınan vergilerin azaltılması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile görüşmelere devam edeceğiz. Zorunlu müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere dair yönetmelik ve tarifelerin, verilen hizmetin kalitesine göre gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi.
Protokol, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan tarafından, genç avukatların finansal destekle büro kurmalarını ve bu yolla vatandaşların adalete daha kolay ulaşımını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
2023 yılında yürürlüğe giren yasal düzenlemelere atıfta bulunan Sağkan, protokolle deprem bölgesindeki avukatlara da destek verileceğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından, Bakan Tunç, TBB Başkanı Sağkan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen imzaları atarak işbirliği protokolünü resmiyete döktüler.