• ALTIN (TL/GR)
    4.259,83
    % 0,23
  • AMERIKAN DOLARI
    40,0441
    % -0,01
  • € EURO
    47,0446
    % -0,10
  • £ POUND
    54,5451
    % 0,07
  • ¥ YUAN
    5,5780
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,5135
    % 0,53
  • BITCOIN/$
    109.597
    % 0,44
  • BIST 100
    10.167,26
    % 1,69

Şanlıurfalı ev hanımı, çöpe atılan yünleri toplayarak atölye açtı.

Şanlıurfalı ev hanımı, çöpe atılan yünleri toplayarak atölye açtı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, 2012 yılında bir dikiş makinesi edinerek yastık ve minder üretmeye başladı. Zamanla işini genişleten Şahin, elyaftan yorgan yapımına da adım attı. Sokakta çöpe atılan yünleri fark eden Cemile Şahin, bu yünleri toplayarak iş yerinde kullanmak üzere götürdü. Yıkadığı yünleri geleneksel yöntemlerle işleyen Şahin, ürettiği yorganları satışa sunuyor.

Atık Yünlerle Yıldızını Parlatıyor

Kendi imkânları ile iş yeri kuran Cemile Şahin’e, esnaf olan eşi Mehmet Şahin de destek vermekte. Eline çuval alan Mehmet, çöplerde bulduğu yünleri toplayarak atölyeye getiriyor. Yünleri temizleyip dezenfekte eden Cemile Şahin, geleneksel tekniklerle bu yünleri yorgana dönüştürüyor.

Çöpten topladığı yünlerle iş kurdu

Suruç’ta Girişimci Kadının Öncüsü

Çöpe atılan yünleri Cemile Şahin’in iş yerine götürüp satan mahalle sakinleri, yünleri atmaktan vazgeçmeye başladı. Suruç ilçesinde bu alandaki ilk girişimci kadın olarak öne çıkan Cemile Şahin, ekonomik kazanç elde etmenin yanı sıra, yünlerin atılmasını önleyerek geri dönüşüme de önemli katkılar sağlıyor.

Cemile Şahin, “Çöplerde yün görünce ne yapabileceğimizi düşünmeye başladık. Annem ve ninem, yorgan yapma konusunda uzmandı. Ben de bu geleneği yaşatmayı sürdürmek istiyorum,” dedi.

Çöpten topladığı yünlerle iş kurdu

Şahin, “İnsanlar sağlığına ve geleneksel değerlere önem vermiyor. Yün ile elyaf arasındaki farkı herkesin deneyimlemesini öneririm,” şeklinde konuştu.

Geleneksel Mesleklerin Yaşatılması Gerekiyor

Birçok geleneksel mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Şahin, “Teşvik alındığında cesaretleniyorsunuz. Yün işine girmekle hem kültürümüzü yaşatıyoruz hem de ekonomik fayda sağlıyoruz. Daha büyük bir makine almayı ve işimi profesyonel düzeye taşımayı hedefliyorum,” dedi.

Çöpten topladığı yünlerle iş kurdu

Kadın Girişimcilerin Artışı Önemli

Cemile Şahin, birçok kadının iş hayatına katılması gerektiğini söyleyerek, “Ben burada tekim ama daha fazla kadın katılırsa sesimiz gür çıkacaktır. Kadınların artması, herkes için fayda sağlar,” ifadelerini kullandı.

Eşinin Desteğiyle İşlerini Büyütüyor

Mehmet Şahin, yünleri toplarken şehirdeki ihtiyaçları da gözlemlediklerini belirterek, “Yeni evlenen çiftler yorgan dikmeyi bilmiyor ve yünlerini atıyor. Biz de bu atıkları değerlendiriyoruz,” dedi.

Çöpten topladığı yünlerle iş kurdu

Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Demir, Cemile Şahin’in çabalarını takdirle karşıladıklarını, esnaf olarak geleneksel mesleklerin yaşatılması için katkı sağlayacaklarını belirtti.

YORUMLAR YAZ