• ALTIN (TL/GR)
    4.284,31
    % 0,42
  • AMERIKAN DOLARI
    40,0665
    % 0,05
  • € EURO
    47,1368
    % 0,33
  • £ POUND
    54,6887
    % 0,51
  • ¥ YUAN
    5,5838
    % 0,14
  • РУБ RUBLE
    0,5155
    % 0,40
  • BITCOIN/$
    111.550
    % 2,40
  • BIST 100
    10.311,08
    % 1,41

Bakır fiyatları tarihî zirveye ulaştı.

Bakır fiyatları tarihî zirveye ulaştı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Trump’ın göreve gelmesinin ardından sürekli gündemde kalan gümrük tarifeleri, piyasalarda önemli bir etki yaratmaya devam ediyor. ABD’nin açıkladığı son tarife kararları, daha ağır tarifelerin de gündeme gelebileceğine dair kaygıları artırdı. Bu durum, ithal ürünlere uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği yönündeki endişeleri de körüklüyor.

Trump, bu hafta Japonya ve Güney Kore’ye yazdığı mektuplarında, bu ülkelerden 1 Ağustos itibarıyla ABD’ye yapılan tüm ürün sevkiyatlarına, sektörel tarifelerin dışında yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca, Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar gibi ülkeler için tarife oranlarını içeren mektuplarını da paylaştı.

Bu mektuplarda belirtilen tarifeler, Malezya, Kazakistan ve Tunus için yüzde 25; Güney Afrika ve Bosna Hersek için yüzde 30; Endonezya için yüzde 32; Bangladeş ve Sırbistan için yüzde 35; Kamboçya ve Tayland için yüzde 36; Laos ve Myanmar için yüzde 40 olarak belirlendi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu kararların hemen ardından bakır ithalatına yüzde 50 ek bir tarife getireceklerini açıkladı. Trump’ın politikaları, emtia piyasasında dalgalanmalara yol açarken, özellikle bakır fiyatlarında ciddi artışlar görüldü.

Söz konusu tarifelerin ardından bakırın uluslararası piyasalardaki fiyatı 5,81 dolara çıkarak rekor kırdı. Bakırın fiyatlarındaki artış, haziran sonuna göre yüzde 10, geçen yıl sonuna göre ise yüzde 40’ı aştı. Bakır piyasasında arz sıkıntılarının yaşanması, bu yıl fiyatların yükselmesine neden olurken, Çin’in güçlü talebi de bakır fiyatları üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Küresel düzeyde artan arz sorunları, bakır fiyatlarındaki yükselişin bir diğer nedeni oldu. Bakır madenciliği şirketlerinden Teck Resources, Şili’deki iki operasyonunda üretimde aksamalar olduğunu bildirildi. Londra Metal Borsası’ndaki bakır stoklarındaki azalma da fiyatları yukarı yönlü etkiledi. Ayrıca, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne bağlı Kamo-Kakula bakır işletmesindeki sismik aktiviteler, işletmenin yeraltı kısmının su altında kalmasına yol açtı.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’nin dünyanın en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunu vurguladı. Ergezen, “Yüzde 50 gibi bir tarifenin açıklanması, ABD’nin başta Şili, Peru ve Kanada olmak üzere ülkelerden yaptığı bakır ithalatının maliyetini artıracak. Bakırda bir arz daralması da görünmekte. Mevcut stoklardan yararlanılacak, bu nedenle hemen aynı tedarik zincirinin devam etmesini bekleyemeyiz. Bu, ABD’li bakır üreticilerini avantajlı bir konuma getirecek. Ayrıca, bakır maliyetlerinin artması, bakır talebine de baskı yapacaktır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Ergezen, bu tarifelerin madencilik hisseleri üzerinde de etkili olacağını belirtti. Bu kararın, ABD’deki madencilik şirketlerini olumlu yönde etkileyeceğini, ancak Şili ve Peru’daki üreticilerin olumsuz etkilenebileceğini ifade etti. Ergezen, şöyle devam etti: “ABD, kendi bakır üreticilerini koruma çabasını sürdürüyor. Şili, Peru ve Kanada’dan ithalatı azaltıp, Çin’e yönlendirilmesi olasılığı mevcut. Bu tarifelerin uzun vadede kalıcı olacağını düşünmek oldukça güç; çünkü alınan bu aksiyon doğal olarak Çin’i de etkileyerek, onların çıkarına da hizmet edebilir.”

YORUMLAR YAZ