Adana’nın bereketli Ceyhan ovasında karpuz bu yıl çiftçiye bereket değil, ağır bir fatura çıkardı. Sezon başında kilosu 15 liradan satılan karpuz, bugün tarlada 1 liraya bile alıcı bulamıyor.
100 dönüm tarlasına karpuz eken Ceyhanlı çiftçi Osman, masrafını çıkaramayınca hasadı durdurdu. Tonlarca karpuzu tarlada bırakmak yerine halka bedava dağıtmaya başladı. Çünkü toplasa, kasalasa, nakletse zararı daha da büyüyecek.
Çiftçi Osman yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“100 dönüm karpuz ektim. Bir dönümün masrafı 30 bin lira. Yani cebimden 3 milyon lira çıktı. Şimdi 1 dönümden 10-12 bin lira geri alabiliyorum. Hesap ortada: Satmaya çalışırsak zarar daha da artıyor. Tarlayı halka açtım, isteyen gelsin bedava alsın. Hiç olmazsa çöpe gitmesin.”
Çukurova’da tablo her yerde aynı: Plansız ekim, artan maliyet, özellikle mazot fiyatlarının artışı zirai giderlerin baskısı ve piyasanın denetimsiz hali çiftçiyi bitirme noktasına getirdi. Karpuz tarlada kalıyor, çiftçi iflas ediyor, vatandaş markette hâlâ pahalıya meyve-sebze almak zorunda kalıyor.
Toprak bu ülkede çiftçisini ayakta tutamazsa, sofrada ucuz meyve-sebze de hayal olur. Çiftçi Osman’ın tarlası, tarımın sessiz çığlığıdır.