2025 Yılında Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne İhracatı Rekor Kırdı
Türkiye, 2025 yılının ilk yarısında, ihracat hacmini geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek oranda artırdığı ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı dış satışta tarihi bir seviyeye ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, BAE’ye yapılan ihracat yüzde 64,5 oranında bir artış göstererek 3,3 milyar dolara yaklaştı.
1 Ocak–30 Haziran 2025 tarihlerinde Türkiye’nin gerçekleştirdiği toplam ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artarak 131 milyar 440 milyon 136 bin dolardan 113 milyar 872 milyon 554 bin dolara yükseldi. Haziran ayında ise ihracat, yüzde 8’lik bir artışla 20,5 milyar dolara ulaştı. Sektörel bazda en fazla ihracat otomotiv endüstrisinden, 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla geldi. Kimyevi maddeler ve mamulleri 15 milyar 763 milyon 900 bin dolar, elektrik ve elektronik sektörü ise 8 milyar 328 milyon 400 bin dolarlık dış satış gerçekleştirdi.
BAE ile Değer Bazında Salınım: 1,2 Milyar Dolarlık Ek Hacim
Türkiye’nin dış ticaretinde değer bazında en fazla paya sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelen ihracat, geçen yılın ilk yarısında 1 milyar 978 milyon 503 bin dolar seviyesindeyken, bu yıl aynı dönemde 3 milyar 255 milyon 404 bin dolara ulaştı. Böylelikle BAE’ye yapılan dış satışta bir yıllık süreçte 1 milyar 276 milyon 901 bin dolarlık ek değer sağlandı. BAE’nin ardından, değer bazında Almanya, Birleşik Krallık, Slovenya, İtalya, Ürdün, İspanya, Fas, Belçika ve Fransa geldi.
Mücevherat ve Kimya Sektörleri Öne Çıktı
BAE’ye gerçekleştirilen ihracatın sektörel dağılımında, 1 milyar 809 milyon 400 bin dolarla mücevherat sektörü dikkat çekti. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 250 milyon dolar, elektrik-elektronik sektörü 135 milyon 600 bin dolar, çelik sektörü 94 milyon 600 bin dolar, hububat-bakliyat-yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 87 milyon 500 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 66 milyon 700 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. En yüksek ihracatı gerçekleştiren il ise 1 milyar 627 milyon 400 bin dolarla İstanbul oldu, Çorum ise 1 milyar 64 milyon 900 bin dolarla dikkat çekti.
CEPA Anlaşmasının Etkisi ve Lojistik Avantajlar
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye–BAE İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Akarca, ihracattaki artışın arkasında ekonomik, diplomatik ve lojistik unsurların bir araya geldiğini belirtti. “Bu artış, ticari potansiyelin yanı sıra, diplomatik ilişkilerin gelişmesi ve karşılıklı güven ortamının da kanıtıdır” diyen Akarca, 2023’te uygulamaya geçen Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (CEPA) da bu büyümeye katkı sağladığını aktardı. CEPA ile gümrük vergilerinin düşmesi, teknik engellerin kaldırılması gibi faktörler ticari işlemleri kolaylaştırdı. Ayrıca, BAE’nin stratejik coğrafi konumu sayesinde küresel pazarlara erişim avantajları ve Dubai’nin iş yapma kolaylığı sunması gibi unsurlar öne çıkıyor.
Türk Firmaları için Genişleyen Fırsatlar
Akarca, BAE’nin sadece yerel pazarla sınırlı kalmayarak güçlü bir yeniden ihracat merkezi haline geldiğini ifade etti. Türk ürünleri, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika gibi üçüncü pazarlar tarafından da talep görmekte. “Şirketler, Asya, Avrupa ve Afrika pazarlarına erişim sağlıyor. Dubai ve Abu Dabi gibi şehirler, küresel ticaret yollarının kesişme noktalarında yer alarak uluslararası firmalar için önemli lojistik avantajlar sunuyor” diyen Akarca, ayrıca büyük ölçekli altyapı projeleri ve akıllı şehir çalışmalarının Türk inşaat firmaları için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Geçen yıl yapılan dijital teknolojiler sektörel heyet ziyaretinde “yapay zeka, siber güvenlik ve yazılım alanlarına yoğun ilgi gördük” ifadesini kullanan Akarca, sağlık ve savunma sanayisinin ilerleyen dönemlerde önemli potansiyel taşıyacağını belirtti.