Dış cephede, jeopolitik ve jeoekonomik gelişmelere, iç cephede; ekonomik ve siyasi çalkantılar eklendiğinde uzun süredir tedirgin olan borsa yatırımcısı Haziran sonunda başlayan hareketle bir ümide kapıldı.
Borsa İstanbul 100 endeksi (BİST100) Haziran ayının son çeyreğinde 9.050 puan bandındayken aradan geçen üç haftada yaklaşık %15 artış göstererek 10.400 bandına kadar yükseldi.

Cuma günü kapanışını Sayın Cumhurbaşkanı’nın Cumartesi günü yapacağı açıklanan tarihi konuşma sebebiyle tedirgin yapan BİST100’un müteakip dönem izleyeceği yol için, Merkez Bankası Başkanı Sayın Karahan’ın “Olası faiz indirimlerine temkinli yaklaşacağız” söylemiyle, borsa yatırımcısının aklı karıştı.
Gelişmeleri daha iyi anlamak adına; borsamızın lokomotifi olan BİST30 endeksine bakarsak;
- 19 Mart-23 Haziran döneminde yoğunluklu olarak Emeklilik Fonların ile yabancı aracı kurumlar ile Yatırım Fonlarının satışlarını görüyoruz
- 23 Haziran-11 TEmmuz dönemine baktığımızda ise; Yabancı aracı kurumlar ile Yatırım Fonlarını alıcı tarafta görüyoruz, emeklilik fonları ise az da olsa bu gruba destek veriyor.

Bir de borsamızın son dönemde bankacılık sektörü borsası haline geldiğini ve bu sektör üzerinde ” speküle” edildiği varsayımı ile XBANK’a bakarsak karşımıza hem varsayımı hem de BİST30 alımlarının kaynağını gerçekleyen bir tablo çıkıyor.
Yabancı aracı kurumlar ve fonlar çoğunlukla XBANK’da pozisyon almışlar ve bunun esas gerekçesi faiz indirim sürecine ilişkin beklentiler olduğu aşikar olarak ortada.

Mayıs ayı başında 11.300 puan seviyesine olan, yaklaşık iki buçuk ay içerisinde yaklaşık %30 oranında yükseliş sergileyerek 11.650 puan seviyesinde gelen ve 11.650-11.900 direnç seviyesine ulaşmış bankacılık sektörü için söylenebilecek tek şey;
Faiz indirimi beklentisi ile buraya gelen bankacılık endeksinin buradan sonrası için de aynı husus sorgulanacak; faiz indirimi gelecek mi, indirim ne kadar olacak, devamlılığı olacak mı?

Bir de bu tabloyu teyit etmek adına Merkez Bankasının Yurtdışı Yerleşiklerin Portföylerine ilişkin değişim verisine göz attığımızda tam da BİST100 hareketinin benzeri bir tablo karşımıza çıkıyor
Mayıs 2023’de satışa geçen yurtdışı yerleşikler (yabancılar) Mart ayında hem tahvile hem de borsaya az da olsa faiz indirimi süreci beklentisi ile ilgi göstermişken, 19 Mart’da yaşanan kriz sonrası panikle derin bir satış dalgası yarattılar.
Bu panik dalgasının dağılması sonrası ise haziran ayı başı ile birlikte (XBANK hareketinin başladığı dönem) hem tahvile hem de borsa istanbula az da olsa yabancı ilgisi görülmeye başlandı.

Şimdi en başa dönüp “ne olacak bu borsa istanbula?” sorusuna tekrar cevap arayalım; bence bu konuda fikir yürütecek insan sayısı yüzbinleri bulabilse de; bu gün itibariyle cevabını bilen insan sayısı bir elin parmağını geçmez. Çünkü bundan sonraki süreci verilerin de ışığından gördüğümüz üzere FAİZ İNDİRİM SÜRECİNDEKİ İSTİKRAR VE İRADE belirleyecek.
Kalın sağlıcakla