• ALTIN (TL/GR)
    4.330,96
    % -0,08
  • AMERIKAN DOLARI
    40,2372
    % 0,16
  • € EURO
    46,9904
    % -0,18
  • £ POUND
    54,0770
    % -0,27
  • ¥ YUAN
    5,6118
    % 0,14
  • РУБ RUBLE
    0,5152
    % 0,03
  • BITCOIN/$
    120.690
    % 1,26
  • BIST 100
    10.225,48
    % -1,28

15. yüzyılda 15 mesaj

15. yüzyılda 15 mesaj

UN Women Türkiye Ülke Direktörü Maryse Guimond, bu yıl toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi konusundaki Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yıl dönümü vesilesiyle önemli bir açıklama yaptı:

“Bu yıl, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi için kabul edilen en vizyoner küresel yol haritası olan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yılına işaret ediyoruz. Ancak bu tarihi yıl dönümünde, kadın hakları konusunda elde edilen ilerlemelerin kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu unutmamalıyız. Şiddet, yoksulluk, çatışmalar ve ayrımcılık, dünya genelinde milyonlarca kadının ve kız çocuğunun hayatını olumsuz etkiliyor. UN Women olarak, 15. yılımızı kutlarken, Türkiye dahil tüm dünyada kadınlar ve kız çocukları için eşitlik mücadelesine devam etme kararlılığımızı yinelemek istiyorum.”

15. yılda 15 mesaj

Küresel eylem çağrısı

UN Women, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadın haklarını korumak amacıyla 15 maddelik bir küresel eylem çağrısında bulunmaktadır.

1-) Kadın haklarındaki gerilemeyi durdurun: Dört ülkeden birinde kadın haklarında gerileme yaşanıyor. Tüm kadınlar ve kız çocuklarının kazanımlarının korunması için siyasi irade şarttır. Hukuki, siyasi ve mali sistemler toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemelidir.

2-) Çatışmaları sonlandırın: Çatışma bölgelerinin yakınında yaşayan kadın ve kız çocuklarının sayısı yaklaşık 612 milyondur ve bu sayı on yıl öncesine göre yüzde 50’den fazla artmıştır. Çatışmaların önlenmesi için gerekli yatırımlar artırılmalıdır.

3-) Kadınların barış süreçlerine katılımını güçlendirin: Kadınların yer aldığı barış süreçleri daha kalıcı sonuçlar doğuruyor. Ancak 2020-2023 yılları arasında yapılan barış görüşmelerinin yüzde 80’inde, arabuluculuk süreçlerinin de yüzde 70’inde kadın yer almadı. İlgili taraflar, bütüncül katılımı sağlamak için gereken küresel taahhütleri yerine getirmelidir.

4-) Yoksulluğu sona erdirin: Her 10 kadından biri aşırı yoksulluk içinde yaşamaktadır. Yoksulluğun ortadan kalkması için hükümetler, sosyal koruma politikalarını güçlendirmelidir.

5-) Gıda güvenliğini sağlayın: Dünyadaki gıdanın üçte birini üreten küçük çiftçilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Ancak erkeklere oranla daha fazla kadın gıdaya erişimde zorluk yaşamaktadır. Eşitsizliği gidermek için uygun yasalar ve politikalar gerek.

6-) Kadınlara yönelik şiddeti sona erdirin: Dünyada her 10 dakikada bir kadının, partneri ya da tanıdığı tarafından öldürüldüğü istatistikleri kaydedilmektedir. Hükümetler, şiddete karşı yasaları güçlendirmeli ve gerekli önlemleri almalıdır.

7-) Kadınların ekonomik erişimini artırın: Kadınlar, erkeklerden 2,5 kat fazla ücretsiz bakım hizmeti vermektedir. Bu durum, kadınların resmi iş gücüne katılımını olumsuz etkilemektedir. Bakım hizmetlerine yapılan yatırımlar, yeni istihdam fırsatları yaratabilir.

😎 Ücret eşitsizliğini ortadan kaldırın: Kadınlar, eşit işler için hala erkeklerden yüzde 20 daha az kazanmaktadır. Hükümetler ve işverenler, ücret eşitliği sağlamak için gerekli tedbirleri almalıdır.

9-) Çevreyi koruyun: İklim değişiklikleri, 2050 yılına kadar 158 milyon kadını aşırı yoksulluğa itebilir. Kadınların liderliğindeki iklim politikalarını desteklemek için eşit temsil sağlanmalıdır.

10-) Kadınların siyasi haklarını artırın: Milletvekillerinin yaklaşık yüzde 75’inin erkek olmasından dolayı, kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla yer almasını sağlamak için mücadele edilmelidir.

11-) Ayrımcı yasaları kaldırın: Kadınlar, erkeklerin sahip olduğu yasal hakların sadece yüzde 64’üne sahiptir. Yasal ayrımcılığı ortadan kaldırmak için gerekli adımları atmalıyız.

12-) Dijital eşitsizliği kapatın: 2024 yılında erkeklerin kadınlardan 277 milyon fazla internet kullanacağı öngörülmektedir. Eşitsizliği gidermek için çabalar artırılmalıdır.

13-) Eğitimde eşitliği sağlayın: Dünya genelinde 119 milyondan fazla kız çocuğu okula gitmemektedir. Güvenli öğrenme ortamları sağlanmalıdır.

14-) Anne ölümlerini engelleyin: Her gün yaklaşık 800 kadın ölümlerine sebep olan nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Hükümetler, sağlık hizmetlerine yatırım yapmalıdır.

15-) Eşitlik için finansmanı artırın: 2021-2022 yıllarında, resmi kalkınma yardımlarının sadece yüzde 4’ü kadınların güçlenmesine yönelik programlara ayrılmıştır. Tüm paydaşlar, bu konuda yatırımlarını artırmalıdır.

YORUMLAR YAZ