• ALTIN (TL/GR)
    4.301,56
    % 0,11
  • AMERIKAN DOLARI
    40,2578
    % 0,13
  • € EURO
    46,6184
    % -0,15
  • £ POUND
    53,8861
    % 0,09
  • ¥ YUAN
    5,6045
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,5157
    % 0,07
  • BITCOIN/$
    119.186
    % 0,35
  • BIST 100
    10.092,14
    % -1,30

Bundesbank: Alman ihracatçılar uluslararası pazarda zayıflıyor

Bundesbank: Alman ihracatçılar uluslararası pazarda zayıflıyor

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ihracatçılarının uluslararası rekabette zayıflayan konumları nedeniyle küresel pazarlarda önemli ölçüde pay kaybettiğini bildirdi.

Bundesbank’ın ekonomiye yönelik mayıs ayı raporu yayımlandı.

Bu raporda, Almanya’da ekonominin rekabet gücünün azalmasıyla birlikte, Alman ihracatçılarının 2021’den bu yana küresel pazar paylarını önemli ölçüde kaybettikleri belirtiliyor.

2008 mali krizinin ardından Almanya’nın ihracatçılarının pazar paylarının 2016 yılına kadar neredeyse sabit kaldığı vurgulandı. Raporda, “Almanya’nın ihracat pazar payları 2017’den itibaren, özellikle de 2021’den bu yana düşme gösteriyor.” ifadesine yer verildi.

Bundesbank, rekabet gücünün birçok sektörde gerilediğini kaydederek, ülkenin 2021-2023 döneminde yaşadığı ihracat pazar payı kaybının dörtte üçünden fazlasının, yerli ihracatçıların daha az rekabetçi hale gelmesine sebep olan arz tarafı koşullarından kaynaklandığını aktardı.

Rekabet gücündeki azalma, Alman ekonomisinde pek çok şirket için temel yapısal zorlukları da ortaya koyuyor. Raporda, “Bu zorluklar arasında demografik değişim, kalifiye iş gücü sıkıntısı, artan birim iş gücü maliyetleri ve artan bürokrasi yer almaktadır.” denildi.

Rapor ayrıca, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve kimya sektörü gibi enerji yoğun sektörlerin rekabet gücündeki düşüşe en fazla katkıda bulunan alanlar olduğunu belirtti. Artan enerji fiyatları ve tedarik zincirindeki aksamaların durumu olumsuz etkilediği ifade edildi.

Çin Rekabeti Zorlaşıyor

Almanya’nın küresel pazardaki performansının diğer gelişmiş ekonomilere göre daha kötü olduğu gözlemlendi ve Çin’in Alman şirketlerine giderek artan bir rekabet sunduğu ifade edildi.

Raporda, Almanya’nın iş ortamının iyileştirilmesi için acil reform çağrısında bulunuluyor; çalışma teşviklerinin artırılması, özel yatırımlar için vergi indirimleri, vasıflı göçmenlerin önündeki engellerin kaldırılması, bürokrasinin azaltılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiği vurgulanıyor.

Almanya'da sanayi üretimi artışı

İLGİLİ HABER: Almanya’da sanayi üretimi mayısta beklentileri aştı. Destatis verilerine göre, Almanya’da sanayi üretimi, mayısta otomotiv ve ilaç sektörlerindeki büyüme sayesinde bir önceki aya göre %1.2 artarak beklentileri aştı.

YORUMLAR YAZ