• ALTIN (TL/GR)
    4.337,26
    % 0,94
  • AMERIKAN DOLARI
    40,2519
    % 0,11
  • € EURO
    46,9569
    % 0,56
  • £ POUND
    54,1069
    % 0,46
  • ¥ YUAN
    5,6067
    % -0,04
  • РУБ RUBLE
    0,5144
    % -0,04
  • BITCOIN/$
    120.341
    % 2,06
  • BIST 100
    10.121,52
    % -1,02

Çin’den Türkiye’ye ilk düzenli yük treni seferleri başladı

Çin’den Türkiye’ye ilk düzenli yük treni seferleri başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’in Çongçing ve Çengdu şehirlerinden düzenli yük tren seferlerinin başladığını duyurdu.

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada bu trenlerin, Orta Koridor üzerindeki ulaştırma faaliyetlerine yeni bir boyut kazandıracağını belirtti.

Çin’in Çongçing ve Çengdu şehirlerinden Türkiye’ye giden ilk iki yük treninin 9 Temmuz’da hareket ettiğini ifade eden Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Bu trenler, Türkiye’nin Orta Koridor’daki lojistik planlarının en somut örneğidir. Trenler, Çin içinde yaklaşık 3.500 kilometre mesafe kat etti. Daha sonra Orta Asya, Hazar denizinden geçerek Avrupa’ya ulaşacaklar. Her biri 2.000 ton yük taşıyan trenler, Kazakistan sınırını geçti.”

Uraloğlu, Pasifik Eurasia ile Çin Devlet Demiryolları arasında imzalanan anlaşmaların, Türkiye’yi Avrupa-Asya lojistik hattının merkezine yerleştirdiğini vurguladı.

Son 23 yılda Türkiye’nin ulaştırma ve iletişim altyapısına yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yaptığını dile getiren Uraloğlu, “2002 yılında 11.000 kilometre olan demir yolu uzunluğumuza, 2.251 kilometresi yüksek hızlı ve hızlı hat olmak üzere yaklaşık 3.000 kilometre ekledik. Demir yolu ağımızın uzunluğunu 13.919 kilometreye çıkardık. Orta Koridor’u mümkün kılan ulusal demir yolu ağımız, bu trenlerin Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu, işbirliklerine ivme kazandırdı”

Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasındaki yük taşımacılığının, görüşmeler, ortak fizibilite çalışmaları ve altyapı incelemeleri sonucunda bugünkü halini aldığını belirtti.

Pekin’de gerçekleştirilen görüşmeler ile İstanbul’da düzenlenen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun, iki ülke arasındaki işbirliğini hızlandırdığını kaydeden Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Yılda 1.000 tren hedefiyle Avrupa ve Çin arasında, Türkiye’yi merkezde tutan kesintisiz bir lojistik akışının sağlanması amaçlanıyor. Bu süreç yalnızca lojistik açısından değil, aynı zamanda ülkemizin jeostratejik rolü açısından da önem arz eden bir gelişmedir. Bölgesel ve küresel ticarette alternatif yollar sunarak, kriz anlarında tedarik zincirlerimizi ayakta tutma kabiliyetimizi güçlendiriyoruz. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin taşımacılık, enerji ve dijital altyapı alanındaki en önemli lojistik ağı olarak kabul edilen Orta Koridor, Çin başta olmak üzere, güzergah üzerindeki Asya ve Avrupa ülkeleriyle yapacağımız işbirlikleri ile daha da gelişecektir.”

YORUMLAR YAZ