Fransa, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında en yüksek kamu borcuna sahip ülkelerden biri olarak, 2026 bütçe tasarısını hazırlamaya başladı. Hükümet, tasarruf tedbirleri uygularken, savunma harcamalarını artırmayı da hedefliyor.
Başbakan Bayrou’dan Resmi Tatillerle İlgili Öneri
Başbakan François Bayrou, 2026 bütçesine dair ilk bilgilerle Ulusal Meclis önünde yaptığı açıklamada, bazı resmi tatillerin kaldırılabileceğine dair bir öneri sundu. Özellikle Paskalya Pazartesisi ve 8 Mayıs’ta savaşın sona erdiğini kutlayan günler bu öneride yer aldı. Bayrou, bu tatillerin kaldırılmasına sıcak baktığını ve yeni önerilere açık olduğunu dile getirdi.
Yeniden Tartışmalara Neden Oldu
Geçen yılki bütçe görüşmelerinin hükümetin düşmesine yol açtığı Fransa’da, bu yılki bütçe müzakereleri de Bayrou’nun tasarruf politikaları sebebiyle tartışmalara neden oldu. Bazı tatillerin kaldırılabileceği duyurusu, muhalefet tarafından yoğun bir şekilde eleştirildi.
Kamu Borcunun GSYH’ye Oranı Yüzde 113
2024 yılı itibarıyla kamu borcunun Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı açısından Fransa, AB ülkeleri arasında yüzde 113 ile üçüncü sırada yer almakta. Bunun yanı sıra Fransa, yüzde 5,8 ile en yüksek bütçe açığına sahip ülkelerden biri konumunda. Hükümet, bu borcu yönetebilmek için tasarruf tedbirleri uygulamaya koyarken, muhalefet tarafından ‘kemer sıkma politikaları’ olarak nitelendirilmiş ve eleştirilmiştir.
2025 Bütçesi Krizi Tetiklemişti
Geçtiğimiz yıl 2025 bütçesinin onaylanamaması, hükümette ciddi krizlere yol açtı. Muhalefetle uzlaşı sağlamayan eski Başbakan Michel Barnier hükümeti, 4 Aralık 2024 tarihinde sol ittifak ve aşırı sağcı vekillerin gensoru önergesi üzerinde birlik sağlaması sonucu düştü.
Barnier hükümetinin düşmesinin ardından, yeni bir hükümet kurulana kadar Ulusal Meclis’te özel bir bütçe tasarısı 17 Aralık’ta oybirliğiyle kabul edilmiştir.