Türkiye’nin stratejik havalimanlarında uçaklara yakıt ikmali alanında tarihi bir devir gerçekleşti. İngiliz enerji devi BP’nin 2023 yılında Türkiye’den çekilerek sektördeki 111 yıllık varlığına son vermesinin ardından, şimdi de bir diğer küresel oyuncu Shell, havacılık yakıt operasyonlarındaki hisselerini devretti. Böylece kaptan köşkü, tamamen Türk ortaklığı olan THY Opet’e geçti.
15 Yıllık Ortaklık Dağıldı
2006’da Shell, BP ve Mobil Oil Türk ortaklığıyla kurulan ve 2008’de Koç Holding iştiraki Opet’in dahil olmasıyla yapısı değişen Ortak Havacılık Operasyonu, 15 yıl boyunca Türkiye’nin turizm açısından en önemli kapıları olan Antalya, Bodrum-Milas ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında faaliyet gösterdi. Ancak bu yapı, önce BP’nin çekilmesi ardından da Shell’in hisselerini devretmesiyle sona erdi.
Shell de THY Opet’e Devretti
Shell Company Londra Türkiye Limited Merkezi, 2008 yılından bu yana yer aldığı uçak yakıtı ikmal ortaklığındaki paylarını, ön alım hakkına sahip olan THY Opet’e devretti. Gerekli resmi onayların tamamlanmasıyla birlikte, Türk Hava Meydanlarında Depolama ve Uçaklara Yakıt İkmali İçin Ortak Havacılık Operasyonu tamamen THY Opet’in kontrolüne geçmiş oldu.
Jet Yakıtında Artık Yerli Hakimiyet
THY ve Opet’in %50’şer ortaklığıyla 2009 yılında kurulan THY Opet, 75 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilmişti. 2010’dan bu yana jet yakıtı ikmali yapan şirket, bugün Türkiye genelindeki tüm havalimanlarında hizmet verebiliyor. THY Opet’in kullandığı altyapı ise Tüpraş ile birlikte Marmara Ereğlisi’nden Mersin’e kadar uzanan dev bir ikmal hattını kapsıyor.
79 Havayolu ve Binlerce Müşteriye Hizmet
THY Opet, sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da jet yakıtı ikmali yapıyor. Şirket, resmi verilerine göre Türkiye’deki havalimanlarında 79 havayolu şirketine, 30 bayrak taşıyıcıya, 8 aracı firmaya ve 3 binden fazla özel havayolu ve genel havacılık firmasına hizmet sağlıyor.
Küresel Devler Çekiliyor, Yerli Ortaklık Büyüyor
BP’nin Türkiye’deki akaryakıt varlıklarını 2023’te Hollanda merkezli Vitol’e ait Petrol Ofisi’ne devretmesiyle başlayan küresel geri çekilme trendi, Shell’in havacılık operasyonlarını bırakmasıyla derinleşti. Ancak bu boşluğu dolduran, yine güçlü bir yerli ortaklık oldu.
Stratejik Birleşme, Kritik Hakimiyet
Bugün gelinen noktada, Türkiye’nin en yoğun havalimanlarındaki jet yakıtı operasyonları, artık doğrudan yerli sermaye ve yönetim kontrolünde yürütülüyor. Bu gelişme, hem enerji arz güvenliği hem de lojistik bağımsızlık açısından dikkat çeken bir kırılma anı olarak yorumlanıyor.