Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan devlet destekli tarım sigortaları çerçevesinde, üreticilere toplamda 7.3 milyar lira hasar tazminatı ödendi. Bakan İbrahim Yumaklı, TARSİM aracılığıyla, prim bedellerinin yüzde 70’e kadar devlet tarafından karşılandığını belirterek, “Alın terini korumaya ve toprağı bereketle buluşturmaya kararlılıkla devam ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Bakan Yumaklı, yılın ilk yarısında yaşanan olumsuzluklara karşı üreticilere sağlanan destekle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Devlet destekli tarım sigortaları sayesinde, bu yılın ilk yarısında çeşitli nedenlerle oluşan zararlar için 7.3 milyar lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi” dedi.
Resmi verilere göre, devlet destekli tarım sigortaları kapsamında, 1 Ocak – 10 Temmuz döneminde; zirai don nedeniyle 3.6 milyar lira, dolu ve fırtına nedeniyle 445 milyon lira, hayvan hayat branşında 3 milyar 170 milyon lira, sera branşında ise 82.5 milyon lira olmak üzere toplam 34 bin 227 üreticiye hasar tazminatı ödendi.
Mısır ithalatı için gerekli olan 500 bin tonluk tarife kontenjanı, 31 Temmuz’a kadar geçerli olmak üzere uygulanmaya başlandı. Bu tarife çerçevesinde yapılacak ithalatta gümrük vergisi alınmayacak. Mısır üretiminin iklim değişikliği ve fiyat politikaları nedeniyle azaldığı gözlemlenirken, artan ihtiyaca yönelik gümrüksüz ithalat izni verilmeye devam ediyor.
Mayıs ayında Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.7 artarak 241 bin 782 tona ulaştı. Ancak, tavuk yumurtası üretimi aynı dönemde yüzde 13.5 azalarak 1 milyar 526 milyon 665 bin adede geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ait kümes hayvancılığı üretim istatistiklerini açıkladı. Ocak – mayıs döneminde geçen yıla kıyasla tavuk yumurtası üretiminde yüzde 10.5 bir düşüş görülürken, kesilen tavuk sayısında yüzde 11’lik bir artış ve tavuk eti üretiminde ise yüzde 14.1’lik bir yükselme kaydedildi. Tavuk üretimindeki artışın, piyasalara daha fazla tavuk eti sunarak fiyatları düşürdüğü gözlemleniyor.