TBMM Genel Kurulu’nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edildi. Meclis’te gergin anlar yaşandı.
MİLLETVEKİLLERİ KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ
Görüşmeler sırasında bazı milletvekilleri arasında tartışmalar meydana geldi. Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl, milletvekillerine kaba bir dil kullanılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
CHP ve DEM Partisine mensup milletvekilleri, teklifin ele alınması sırasında yasayı protesto etmek amacıyla kürsüyü işgal etti. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, teklifin 17. maddesinin görüşmeleri sırasında kürsüyü kaplarken, diğer milletvekilleri de Ocaklı’ya destek verdiler. “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları atan milletvekillerinin eylemleri devam ederken, TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl oturuma ara vermek zorunda kaldı.
ARBEDE YAŞANDI
Oturuma verilen aranın ardından vekillerin işgale son vermesiyle Bingöl, birleşimi yeniden açarak teklifin görüşmelerine devam etti. Görüşmeler sırasında milletvekilleri arasında karşılıklı atışmalar gerçekleşti ve arbede meydana geldi. Bazı vekiller diğerlerinin üzerine yürüyerek bağırdı. Meclis’teki gerginlik, diğer milletvekillerinin araya girmesiyle kontrol altına alındı. Olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Bingöl birleşimi gün içinde saat 14.00’te toplamak üzere kapattı.
İLK 18 MADDE KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili torba kanun teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi.
AK Parti’nin önergesiyle teklifin 11’inci maddesine, 3213 sayılı Kanun’a eklenen geçici 45’inci maddenin ikinci fıkrasına “taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan” ifadesi eklendi. Maddenin dördüncü fıkrası ise şu şekilde değiştirildi:
“Bu madde kapsamında, yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca uygun görülenler veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarında kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlardan ilgili kamu iktisadi teşebbüsünce uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63’üncü maddesinde yer alan harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süre ile doğrudan kiralanabilir. Kira süresi sonunda bakım yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi onar yıl süreyle uzatılabilir.”
Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiilen zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi durumunda, bu zeytin ağaçlarının taşınmasına ve sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin alınarak kamu yararı gözetilecektir.
Zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda madencilik faaliyeti yürütüldüğünde, ruhsat sahibinden her yıl için rehabilitasyon çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla ayrıca ücret talep edilecektir.
Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazları gerektiğinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü alanlardan 10 yıl süreyle rayiç bedel üzerinden kiralama yapılabilecektir.
Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili üretim tesisleri için gerekli taşınmazların sağlanması amacıyla Kamu İktisadi Kurumları, Kamulaştırma Kanunu kapsamındaki acele kamulaştırma kararlarını 31 Aralık 2030’a kadar alabilecektir.
Bu tarihe kadar işletmeye girecek enerji tesislerinin izin süreçlerinde önemli indirimler sağlanacak ve yerli kaynakların arttırılması için ek teşvikler verilecektir.
TBMM Genel Kurulu, 14.00’te yeniden toplanmak üzere oturumu kapattı.