• ALTIN (TL/GR)
    4.344,14
    % 0,72
  • AMERIKAN DOLARI
    40,4343
    % 0,24
  • € EURO
    47,1614
    % 0,49
  • £ POUND
    54,2613
    % 0,02
  • ¥ YUAN
    5,6259
    % 0,34
  • РУБ RUBLE
    0,5132
    % -0,62
  • BITCOIN/$
    119.756
    % 0,63
  • BIST 100
    10.366,16
    % -0,04

Borsa Yükselmek İstiyor Ama..!

Borsa Yükselmek İstiyor Ama..!

BİST 100 Endeksi 14-19 Temmuz haftasında 10.000-10.400 bandında yatay bir seyir izleyerek 10366 puandan haftayı tamamladı. Veri akışı açısından sakin bir hafta olmasına rağmen jeopolitik ve küresel piyasalardaki gelişmeler endeksin performansında etkili oldu. 

Borsa İstanbul, Çarşamba günü İsrail’in Suriye’ye gerçekleştirdiği saldırının ardından yükselen jeopolitik tansiyonun etkisiyle 9990 puana kadar geriledi. 17 Temmuz Perşembe günü ateşkes haberiyle birlikte genele yayılan alışlar Pazartesi ve Çarşamba günü yaşanan kayıpların Perşembe günü telafi edilmesini sağladı ve endeks tekrar 10400 seviyesine yaklaştı.

Günlük bazda Cuma gününü %0,04 düşüşle tamamlayan BİST100 Endeksi haftayı %0,07 artışla kapattı. Borsa İstanbul Son bir ayda %12,72, yılbaşından beri %5,45 prim yapmasına rağmen geçen yılın aynı ayına göre TL bazında   %6,94 negatif seyrediyor. 

BİST 100 TEKNİK ANALİZ 

Teknik olarak endeks hem TL hem de dolar grafiklerinde 200 günlük ortalamanın üzerinde işlem görüyor. Net bir şekilde alış iştahı olmasına rağmen küresel siyasi ve jeopolitik belirsizlikler yüzünden dolar grafiğinde henüz düşen kanaldan çıkamadı 257 dolar kanal direncinde zorlanıyor. Satışları tetikleyecek negatif bir gelişme olmazsa 257 dolar desteğini kırıp 100 günlük ortalama seviyesi olan 270 dolara kadar yükselişin devam etmesi beklenir.  

TL grafiğinde 10400 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Çarşamba günü 9990 puana kadar süren düzeltmeyle birlikte aşırı alım bölgesine yaklaşan indikatörler dengelendi. 

Faize ilgi henüz azalmış değil, para piyasası fonları bir yılda %60 getiri sağlamış. Geçen yıl %1,5 seviyesinde olan aylık kur artışı 2025 yılında ortalama %2 oldu. Enflasyon yılsonunda %29 bekleniyor. Kur enflasyona yakın bir getiri sağlayacak. Alternatif getirilere göre borsa yatırımcısı endeks bazında yerinde sayıyor bu nedenle Yerli yatırımcı yurt dışı yatırımlara kaymaya başladı. BİST’te başlayan yükseliş kalıcı olursa yurt dışında yatırım yapan yerliyi tekrar BİST’e döndürebilir. 

Faiz indirimi ve not güncellemeleriyle birlikte 10400 direnci kırıldığı takdirde önce 10750 daha sonra 11200 zirvesini test etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 10200 ve 9950 destek bölgeleri olarak çalışacaktır. 

SEKTÖR ENDEKSLERİ

24 Temmuz’daki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına odaklanan borsada alışlar da satışlarda en fazla banka hisselerinde oynaklığı arttırıyor. Bankacılık endeksi faiz indirim beklentisiyle son bir ayda %20,98, prim yaparken haftayı %2,85 değer kaybıyla tamamladı. Bloomberg HT anketine göre piyasa 24 Temmuz toplantısında Merkez Bankasından 250 baz puan faiz indirimi bekliyor. 350 puanlık beklenti 250 puana geriledi. Gecelik borç verme faiz oranının %49’dan %46’ ya ineceği öngörülüyor.  Merkez bankasının daha yavaş bir faiz indirimine gitmesiyle ilgili olasılığa piyasa alışmış görünüyor. 

Enflasyonist baskıyı arttırma riskine rağmen vergi gelirlerinde artış sağlamak için geçen hafta stopaj vergileri artmıştı. Stopaj haberi sonrasında banka hisselerine olan talebin arttığını gördük. Bir konuya dikkat çekmek istiyorum stopaj kararı sonrasında 24 Temmuz’da yapılaması beklenen faiz indirimi ile ilgili   beklentiler değişti. TCMB Başkanı Karahan Londra’da yaptığı açıklamada dövize yönelim olursa faiz indirimini bir miktar daraltabilir açıklamasında bulundu. Karahan’ın bu konuşması da piyasada beklenen 350 puanlık indirim oranını azaltan bir diğer unsur oldu. 

Bugüne kadar faiz indirimi beklentisiyle bankalar ve GYO’lar endeksten pozitif ayrıştı Bankalar uzun süredir borsanın lokomotifi konumunda ancak Merkez Bankası yıl sonunda beklendiği oranda indirim yapmazsa bu iki sektörün hisseleri yükselen fiyatlar yüzünden zorlanabilir.  

Petrol fiyatlarındaki yükselişe ve kur oynaklığına en duyarlı sektör olan ulaştırma sektöründe Çarşamba günü artan jeopolitik risklilerle birlikte fiyatlar düşerken, Perşembe günü ateşkes haberiyle ulaştırma hisseleri tekrar değer kazandıXULAS haftayı %0,38 düşüşle tamamladı. 

Diğer sektör endekslerine baktığımızda finansal kiralama sektörünün pozitif ayrıştığını görüyoruz. Mayıs ayında sektörün toplam karı bir önceki aya göre %58, geçtiğimiz yıla göre %131 artmış. Verinin pozitif etkisiyle Borsa İstanbul’da işlem gören finansal kiralama şirketlerinde yükseliş hızlandı. 

Sanayide zorlu süreç devam ederken reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranındaki zayıflamaya paralel olarak Haziran ayı PMI verileri üretim ve siparişlerde daralmaya işaret ediyor. Sanayi endeksinin aylık performansı %9,98’le %12,72 aylık getiri sağlayan BİST100 Endeksinin altında. Yıllık bazda sanayi endeksi %12’ye yakın değer kaybetmiş.Bilanço beklentileri 3. Çeyrekte de iyi değil ancak 3. Çeyrek bilançolarının hisse fiyatlamaları ve endeks üzerinde fazla bir etki yapması beklenmiyor. İhracat verileri, ise otomotiv ve kimya sektörlerinde toparlanmanın diğerlerine göre nispeten daha güçlü olduğunu gösteriyor., 

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTANIN GÜNDEMİ

24 Temmuz Perşembe günü TCMB Para piyasası Kurulu toplanacak Borsada yükselişe ivme kazandıracak en önemli faktör faiz indirimi olacaktır. 

Önümüzdeki hafta Fitch ve Moody’s ‘in not değerlendirmesi gibi önemli gündemler var. Moody’s in notu diğer derecelendirme kuruluşlarından daha düşük, yatırım yapılabilir seviyenin 3 puan altında, diğerleri gibi yatırım yapılabilir seviyenin 2 puan altında olacak şekilde revize etmesi gündemde Geçtiğimiz hafta yayınlanan City raporunda Moody’sin 25 Temmuz’da Türkiye’nin notunu arttırması bekleniyor. CİTY yetkilileri zayıflayan dolar karşısında avantajlı hale gelen Türk Eurobond’larına alış tavsiye ediyor. Zayıf dolar teması gelişmekte olan ülkelere olan ilgiyi arttırırken Türkiye yüksek faiz oranıyla diğer gelişmekte olan ülkelerden daha avantajlı konumda. Bütün bu beklentilerle birlikte Cuma günü Türkiye risk primi (CDS) 7 puan gerileyerek 286’ya kadar indi. Olası bir not arttırımı CDS’i daha da düşürebilir. Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyesindeyken CDS 222 puana inmişti. 

Borsada alış iştahı yüksek görünüyor. Bireysel yatırımcılar faiz indirimiyle birlikte yılın ilk yarısında büyük ilgi gören para piyasası fonlarından borsa fonlarına yönelebilir. Fiyatlama açısından Borsa İstanbul aynı kategorideki ülkeborsalarına göre ilk yarıda çok zayıf kaldı Haziran ayında diğerlerinden daha yüksek pozitif performans göstermesine rağmen hala ucuz ve 250 dolar dip seviyesine çok yakın işlem görüyor. 

Siyasi ve jeopolitik belirsizliğin çok yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Akşamdan sabaha beklentiler tersine dönebiliyor. İçerideki siyasi gelişmeler de Borsanın önünde önemli bir engel olarak karşımıza çıkıyor. PKK ile savaşın sona ermesi bile borsada henüz satın alınmadı. Yerli ve yabancı yatırımcı henüz 19 Mart’ta yaşanan gelişmelerin şokunu atlatamadı. Ucuzluk temasıyla piyasaya girmek isteyen yerli ve yabancı sermaye ani siyasi şoklarla karşılaşmaktan korkuyor. Doğal olarak belirsizliklerin bu kadar yüksek olduğu ortamda para daha güvenli limanlara kayıyor. 

YORUMLAR YAZ