• ALTIN (TL/GR)
    4.412,86
    % 1,45
  • AMERIKAN DOLARI
    40,3899
    % -0,01
  • € EURO
    47,3022
    % 0,54
  • £ POUND
    54,5804
    % 0,69
  • ¥ YUAN
    5,6301
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,5180
    % 0,58
  • BITCOIN/$
    120.074
    % 0,40
  • BIST 100
    10.622,45
    % 2,47

Araç almak isteyenler dikkat! ÖTV oranları resmen değişti.

Araç almak isteyenler dikkat! ÖTV oranları resmen değişti.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve bazı diğer yasalar ile yapılan değişiklikler doğrultusunda, fosil yakıtla çalışan bazı binek otomobiller ve hibrit araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah eşiklerinde ve oranlarında yeni düzenlemelere gidilecek.

TBMM Genel Kurulunda onaylanan yeni yasa, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda önemli değişiklikler getiriyor.

Bu kapsamda, 31 Aralık 2028’e kadar bölgede görev yapan AR-GE, tasarım ve destek personelinin brüt asgari ücretin 40 katını aşmayan ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, ilgili muafiyet hükümleri çerçevesinde tahakkuk eden vergiden düşülecek. Ayrıca, bu ücretlerin brüt asgari ücreti aşmayan kısmı damga vergisinden muaf tutulacak. Yeni düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ayın başında faaliyete geçecek.

Endüstri Bölgeleri Kanunu’na yapılan değişiklik ile yeni alanların eklenmesi veya mevcut alanların çıkarılması durumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakılıyor. Bu kararlar, Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki düzenlemelere göre, yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller ve hafif ticari araçların, belirli devlet kurumları tarafından milli savunma ve iç güvenlik için kullanılmak üzere ilk alımları ÖTV’den muaf tutulacak. Yerli üretimi bulunmayan hafif ticari taşıtlar da bu düzenlemenin kapsamına girecek.

Belirlenen oranlarla birlikte, binek otomobillerin motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne bağlı olarak ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişiklik gösterecek. 3.500 kilogram azami yük taşıyabilen arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak belirlenecek.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanununda yapılan değişiklik ile dağıtıcılar, başka bir dağıtıcıdan toptan LPG alma hakkına sahip olacak ancak aldıkları LPG’yi başka birine satamayacaklar. Bu düzenleme, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.

Öte yandan, depolama tesislerinde boş kapasite bulunan lisans sahipleri, şartların uygun olması halinde depolama taleplerini karşılamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüklere ilişkin yönetmelikler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenecek.

Yatırım Teşvikleri kapsamında, verimli yatırımların desteklenmesi amacıyla indirimli kurumlar vergisinin kullanılabileceği süre 10 hesap dönemiyle sınırlı olacak. Bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanı’na illerin ve ilçelerin teşvik konularına göre gruplandırılması yetkisi veriliyor.

Kazanç bulunmadığı takdirde müteakip dönemlerde yatırımlara ilişkin vatandaşların yararlanamadığı katkı tutarları dikkate alınmayacak.

Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerini desteklemek amacıyla belirlenen gelir vergisi teşviklerinde, doktoralı veya yüksek lisans derecesine sahip AR-GE ve destek personelinin ücretleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin önemli kısmı indirimli olarak uygulanacak.

Son olarak, düzenlemeye eklenen beş yeni madde ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşrada yürütülecek görevleri ve özel istihdam bürolarının bildirim yükümlülükleri detaylandırılıyor.

Bu yeni yasal düzenlemelerin, Türkiye’nin ekonomik dinamiklerini etkilemesi ve çeşitli sektörlerde yenilikler getirmesi bekleniyor.

YORUMLAR YAZ