Milliyet.com.tr/ÖZEL – AK Parti tarafından sunulan yasa teklifi ile gündeme gelen araçların ÖTV oranlarının değiştirilmesi ile ilgili düzenleme, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. İlk duyurulduğu günden itibaren bu teklif, kamuoyunda geniş bir yankı bulmuştu.
YENİ ÖTV ORANLARI NELER?
Yeni yasa ile birlikte fosil yakıtla çalışan bazı binek otomobillerin yanı sıra hem fosil hem de elektrikle çalışan hibrit araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah eşikleri ve oranlarında değişiklikler yapılacak. En düşük ÖTV oranı yüzde 80, en yüksek ise yüzde 220 olarak belirlenmiş durumda. Bu değişiklikle birlikte daha önceki yüzde 45, 50, 60 ve 70 oranları ise geçerli olmaktan çıkarılmıştır.
Son dönemlerde otomobil fiyatlarındaki artışla birlikte araçların çoğu, yüzde 80 ÖTV dilimine girmeye başlamıştı. Bu durum, yeni düzenlemeyle birlikte resmi bir çerçeveye kavuşmuş oldu.
Düzenlemenin en dikkat çekici noktalarından biri, pick-up araçların ÖTV oranlarının artışı oldu. Artık pick-up’ların ÖTV’si yüzde 4’den yüzde 50’ye yükseldi.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÖTV YETKİSİ CUMHURBAŞKANINA VERİLDİ
Yeni ÖTV düzenlemesinde yüzde 100 elektrikli araçlar ve plug-in hibrit otomobiller için yeni bir vergi oranı belirtilmemiştir. Bu bağlamda Cumhurbaşkanına, ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma veya sıfıra kadar düşürme yetkisi verildi. Bu sayede, ilerleyen dönemlerde elektrikli araçların ÖTV oranlarında değişiklik yapılması mümkün olabilir.
İÇTEN YANMALI ARAÇLARDA PRİM YOK
Peki, yeni düzenleme hangi araçların fiyatlarını etkileyebilir? Elektrikli araçlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılacak mı? Bu konularda açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “Otomobilde ÖTV düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis’ten geçti ve kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Yeni düzenlemeyle bazı araç gruplarında ÖTV hesaplamalarında veya parametrelerde değişiklikler yapılabilir,” dedi.
İçten yanmalı, yani benzinli ve dizel araçlarda ÖTV matrahı %45’ten başlıyordu. Ancak, son birkaç yıldır bu matrahda güncelleme yapılmaması ve araç fiyatlarının artışından dolayı en düşük araç fiyatları artık %80 diliminde kalıyor. Yapılan düzenleme, mevcut durumu yasal olarak yazıya dökme amacı taşıyor. Bu nedenle içten yanmalı otomobillerde ÖTV kaynaklı fiyat değişimleri beklenmiyor.
DEĞİŞİKLİKLERDEN ETKİLENEN ARAÇLARIN FİYATLARI NE OLACAK?
Hybrt ve plug-in hibrit araçlar için de önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ancak bazı pick-up ve arazi taşıtlarındaki ÖTV’nin %4’ten %50’ye çıkarılması dikkati çekiyor. Bu durum, özellikle bu araçlarda 1 ila 2 milyon TL arasında fiyat artışlarına neden olabilir.
Örneğin, Ford Ranger’ın fiyatı 4 milyon 150 bin TL’den 5.9 milyon TL’ye, Toyota Hilux’ın fiyatı 3 milyon TL’den 4.3 milyon TL’ye ve VW Amarok’un fiyatı 3.5 milyon TL’den 5 milyon TL’ye yükselebilir.
Düzenlemenin bir diğer önemli noktası ise elektrikli araçların ÖTV hesaplamalarındaki parametrelerin belirlenmesi. Yasalaşmanın ardından elektrikli otomobiller, batarya kapasitesi, menzil ve beygir gücüne göre ÖTV’ye tabi olacaktır.
ELEKTRİKLİ ARAÇ FİYATLARI ARTACAK MI?
Parametreler netleşmesine rağmen hangi beygir gücü veya menzil seviyelerinin ne ölçüde vergilendirileceği henüz belirsiz. ÖTV oranlarını belirleme yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi ise ileride bu kriterlere göre belirlenecek oranların elektrikli araç fiyatlarını etkileyeceği anlamına geliyor. Fiyat artışlarının olup olmayacağı ise netleşen detaylarla birlikte markaların gelecek dönem fiyat politikalarını belirlemesiyle ortaya çıkacaktır.
TOGG’UN FİYATI DEĞİŞECEK Mİ?
Düzenleme mevcut haliyle elektrikli otomobillerdeki fiyatları etkileyecek bir farklılık sunmuyor. Ancak batarya, menzil ve beygir gücü ile yapılacak hesaplamalarda belirlenecek oranlar fiyatları etkileyebilir. Özel olarak TOGG sedan modelinin kısa süre içerisinde satışa sunulması bekleniyor. Yerli üretim ve markayı teşvik eden kararlar da alınabilir.