Aydın Hasan/ Ankara – Dünyanın önde gelen fuarları arasında yer alan IDEF 2025, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, bugün itibarıyla kapılarını açıyor. Altı gün sürecek olan bu etkinliğin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Tören, Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek ve burada Türk savunma sanayisine ait kara ve hava araçlarının geçit töreni düzenlenecek. IDEF 2025, Millî Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı yönetimi altında, KFA Fuarcılık A.Ş. organizatörlüğünde, 22-27 Temmuz 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.
Geçit Töreni Yapılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Atatürk Havalimanı’ndaki açılış töreninde, savunma sanayii ürünleri olan kara ve hava araçlarının geçit töreni sahnelenecek. Geçen yıl 50 bin metrekare olan fuar alanı, bu yıl 70 bin metrekareye genişletildi.
İki yılda bir düzenlenen bu fuar, İstanbul’un tanıtımı amacıyla bu yıl şehir merkezine taşındı. Katılımcı firmalar, ürünlerini İstanbul Fuar Merkezi’ndeki 11 tematik alan üzerinde bulunan salonlarda sergileyecek. Yeni fuar konsepti çerçevesinde Atatürk Havalimanı ve Ataköy Marina da etkinlik kapsamına alındı. Fuara 900’den fazla yerli firma ile 44 farklı ülkeden 400’den fazla yabancı firma katılıyor. Ayrıca, devlet davetlisi olarak 99 ülkeden ve uluslararası kuruluşlardan 219 heyet ve 937 heyet üyesi de fuarda yer alacak. Dört büyük vakıf şirketi olan ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve HAVELSAN, ilk kez bu fuarda aynı salonda sergilenmeyecek; savunma sanayiinin önde gelen isimleri farklı salonlarda ürünlerini tanıtacaklar.
Savaş Gemileri Sergileniyor
Gemi ziyaretleri bu yıl IDEF Port adı altında Ataköy Marina’da gerçekleşecek. Fuarda 14 deniz platformu sergilenecek olup, marinada küçük gemiler ve insansız deniz araçları, açık denizde ise TCG Anadolu ve diğer savaş gemileri yer alacak. İlk dört gün profesyonellere açık olan fuarın son iki günü, cumartesi ve pazar günleri, genç mühendisler ve ilgililer için ayrılmış olan 20 bin kişilik kontenjan ile halka açılacak.
Fuarda, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarına yönelik olarak imzalanan PARS ALPHA 8×8 Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Aracı, ihracat potansiyeli hedefliyor. FNSS Savunma Sistemleri, IDEF’te PARS ALPHA’yı sergileyecek.
ANADOLU, SEDEF ve SEFİNE tersanelerinin ortaklığıyla kurulan TAIS, modern ve yerli askeri deniz platformlarını IDEF 2025’te tanıtacak. Bu tersaneler, halihazırda 21 askeri geminin üretimine devam ediyor ve sadece yerli projelerle sınırlı kalmayarak, Türk savunma sanayisinin denizcilik alanındaki ilk savaş gemisi ihracatlarına öncülük ediyor.
“Dünyanın ilk insansız paramotoru” iddiasıyla geliştirilen JUNNO Paramotor İHA, IDEF 2025 Fuarı’nda tanıtılacak. Operasyonel verimliliği ön planda tutan JUNNO, geleneksel İHA’lara kıyasla daha düşük yakıt tüketimi ve bakım ihtiyacı ile yüksek taşıma kapasitesi sunarak, maliyet avantajı sağlıyor.
Denizaltı Çeliği Görücüye Çıkıyor
Miilux OY, profil formundaki denizaltı çeliğini IDEF 2025’te sergileyecek. Şirketten yapılan açıklamaya göre, yerli zırh çeliği üreticisi Miilux OY, yeni üretimine başladığı profil formundaki denizaltı çeliği örneklerini ilk kez bu fuarda tanıtarak, zırhlı araç yan kapı zırh sistemi örneğiyle çeşitli seviyelerde koruma sağlayan zırhlandırılmış araç kapsülünü de sergileyecek. Miilux OY Türkiye Genel Müdürü Yavuz Yeldan, Manisa’da ürettikleri zırh çelikleri ve denizaltı çelikleri ile savunma sanayisinin yerli üretim kabiliyetini güçlendirdiklerini ifade etti.