Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı sayısı ve yatırım oranı azaldıkca, Yatırım Fonlarının hacmi ve endekse yön verebilme etkisi süreki olarak artış gösterdi.
Özellikle son yıllarda bireysel yatırımcıların, Yatırım Fonlarına yönelerek portföylerini profesyonel ellere teslim etme isteğinde artış gözlense de, sonrasında hisse fiyatını speküle/manipüle etmek isteyen oyuncuların gizlenmek için de tercih ettiği bir yöntem olarak da karşımıza çıkmaya başladı.

2025 yılında fon işlemlerinin ayrıntısına baktığımızda çoğunluğunun Serbest Şemsiye Fonlar üzerinden yapıldığını görüyoruz.

Peki nedir bu Serbest Şemsiye Fonlar derseniz; Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III.52.1.)’in 6.4.d maddesinde “Katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonları kapsayan şemsiye fonlar” olarak tanımlanmıştır.
Peki bu Serbet Şemsiye Fonlarını nerede duyuyoruz derseniz; sadece son dönem çok duyulan Fon üzerinden konuyu izah etmeye çalışacağım.
Son 1 yılda borsa yatırımcısı kan ağlarken, bir serbest şemsiye fon yatırımcısına %3958 oranında kazanım sağladı.

Tera Portföy Birinci Serbest Fon bu kazanımını, BİST100 endeksi son bir yılda (22.07.2024-11.172 puan / 22.07.20205 10.660 puan) yaklaşık olarak %5 oranında değer kaybederken ve kazancını neredeyse tamamiyle hisse senedi yatırımı ile elde etmiş olması gerçekten de takdire şayan bir durum.

Özellikle Tera Portföy Birinci Serbest Fon’un yatırım yaptığı hisselere bakıldığında; PEHOL, ADESE, VSNMD, PEKGY gibi hisselerde ciddi bir başarı elde ettiği görülmekte.
Fakat bu tabloya, fonların borsadaki payına, işlem hacimlerine ve hisselerdeki işlem tarzlarına bakınca akıllar şu soru da gelmiyor değil;
Fonlar hisse yükselecek diye mi yatırım yapıyor yoksa Fonlar hisseyi speküle ederek fiyatının yükselmesini mi sağlıyor?