• ALTIN (TL/GR)
    4.456,26
    % 1,03
  • AMERIKAN DOLARI
    40,4205
    % 0,08
  • € EURO
    47,5240
    % 0,51
  • £ POUND
    54,7138
    % 0,27
  • ¥ YUAN
    5,6348
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,5150
    % -0,12
  • BITCOIN/$
    120.529
    % 1,19
  • BIST 100
    10.616,09
    % 0,00

TEPAV, Merkez Bankası’nın belirlemesi gereken ideal faiz oranını açıkladı

TEPAV, Merkez Bankası’nın belirlemesi gereken ideal faiz oranını açıkladı

TEPAV’dan Türkiye Ekonomisi Üzerine Kritik Değerlendirme

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Para Politikası Çalışma Grubu tarafından hazırlanan yeni raporda, Merkez Bankası’nın gelecek toplantısında alması gereken önemli kararlara değinildi.

Raporun 21. sayısında, mevcut siyasi adımlar ve yürürlükte olan ekonomik programın 2026 yılına kadar Türkiye’nin enflasyonunu yüzde 20’nin altına indirmesinin pek mümkün görünmediği belirtildi.

TEPAV’ın raporunda, enflasyon oranındaki düşüş trendinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 ve 2026 yılı hedefleri ile tutarsız olduğu vurgulandı.

Ayrıca, Türkiye’nin Haziran 2025’te G20 ülkeleri arasında en yüksek ikinci enflasyon oranına sahip olacağı ifade edildi. Mart ayından bu yana yaşanan gelişmelerin makroekonomik istikrar ve yapısal temellerin güçlendirilmesinin önemini yeniden vurguladığı aktarıldı.

Stabilite programının başarılı olabilmesi için risk priminin kalıcı bir şekilde azaltılması gerektiğinin altı çizildi. Rapor, 19 Mart’tan bu yana artan iç politik gerginlikler, ABD’nin 2 Nisan’da uygulamaya koyduğu ek gümrük vergileri ve 13 Haziran’da başlayan uluslararası çatışmaların risk primini artırdığını ortaya koydu.

Gerilimin yatışmasına rağmen belirsizliklerin devam ettiği ve ABD Başkanı Trump’ın yeni vergi tehditlerinin risk primi üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. Bu durumun kur ve faizler üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığı kaydedildi.

TEPAV Raporu

Kaynak: TEPAV

Hukukun Üstünlüğü Bir Öncelik Olmalı

Belirsizliklerin arttığı günümüzde, kontrol altına alınabilir risklerin azaltılması büyük bir önem taşımaktadır. Adil ve hızlı bir yargı sistemi ile hukukun üstünlüğünün sağlanması, öncelikli hedefler arasında yer almalıdır.

Raporda, Türkiye’nin yeni bir kalkınma stratejisine ihtiyaç duyduğu ve yapısal önlemlerle desteklenen bir program ve mali disiplinin enflasyonla mücadelede faydalı olacağı vurgulandı. Bu kapsamda, vergi reformu, kayıtdışı ekonomiyle etkin mücadele, kamu harcamalarının verimli hale getirilmesi ve koşullu gelir güvencelerinin gözden geçirilmesi gibi adımların gerekliliği ifade edildi.

Repo Faizinin Düşürülmesi Gerekiyor

TEPAV Para Politikası Çalışma Grubu, politika faizi olan haftalık repo faizinin yüzde 43’e indirilmesini önerdi. Ayrıca, merkez bankasının gecelik borç verme faizi ile repo faizi arasındaki alanın korunması ve gecelik borç verme faizinin yüzde 46 olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Faiz Kararı Beklentisi

İLGİLİ HABER: Merkez Bankası’nın gelecek haftaki faiz kararına dair 25 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen bir anket, ekonomik çevrelerin dolaşımındaki beklentileri ortaya koydu.

YORUMLAR YAZ