• ALTIN (TL/GR)
    4.391,19
    % -0,50
  • AMERIKAN DOLARI
    40,5270
    % -0,59
  • € EURO
    47,7397
    % -0,59
  • £ POUND
    54,8244
    % -0,56
  • ¥ YUAN
    5,6671
    % 0,14
  • РУБ RUBLE
    0,5066
    % -1,56
  • BITCOIN/$
    119.081
    % -1,08
  • BIST 100
    10.689,05
    % 0,92

Konkordato Alarmı Büyüyor: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan ‘Hassas Denge’ Vurgulu Yeni Düzenleme Mesajı

Konkordato Alarmı Büyüyor: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan ‘Hassas Denge’ Vurgulu Yeni Düzenleme Mesajı

2025 yılının ilk yarısında konkordato başvurularında rekor artış yaşanırken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan dikkat çeken bir açıklama geldi. Bakan Tunç, konkordato sisteminde hem borçlu şirketlerin hem de alacaklıların korunması gerektiğini vurgulayarak, “Bu noktadaki hassas dengeyi gözeterek yeni düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.

🔹 Konkordato Başvuruları Patladı

Ekonomik dalgalanmaların şirket bilançolarında yarattığı baskı, konkordato başvurularında çarpıcı bir artışa neden oldu. 2025’in ilk 6 ayında konkordato talebinde bulunan şirket sayısı 2.400’ü aşarken, geçici mühlet verilen firma sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararı verilen şirket sayısı ise 822 olurken, 333 başvuru reddedildi.

🔹 Tekstilde Tehlike Çanları

Konkordato başvurularının sektörel dağılımında tekstil ve hazır giyim öne çıkıyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini açıkladı. Öksüz, “Süreç yalnızca ana firmaları değil, tüm tedarik zincirini tehdit ediyor” uyarısında bulundu.

🔹 Alacaklılar Göz Ardı Edilmemeli

Benzer bir uyarı, Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu’ndan da geldi. Çavuşoğlu, “Konkordato sürecinin en büyük mağdurları alacaklı firmalar. Bu şirketlerin korunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

🔹 Tunç: Ekonomik Kurtuluş Aracı, Ama Tek Tarafa Yaramamalı

Bu açıklamaların ardından konkordato sürecine dair en net mesaj ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Ankara’da düzenlenen İcra Müdür ve Yardımcılığı Kura Töreni’nde konuşan Bakan Tunç, konkordatonun ekonomik istikrar açısından önemli bir araç olduğunu söyledi ancak şu uyarıyı da yaptı:

“Zor duruma düşen şirketi kurtarırken, alacaklı olan diğer şirketleri batırmamak gerekir. Bu hassas dengeyi gözeterek konkordato sistemine dair yeni bir düzenleme ihtiyacı ortaya çıktı.”

🔹 Yeni İcra İflas Yasası Yolda

Bakan Tunç, konkordatoya ilişkin düzenlemelerin yanı sıra kapsamlı bir icra-iflas kanunu taslağı üzerinde de çalışıldığını açıkladı. Bilim kurulu tarafından tamamlanan taslağın yakında kamuoyuyla paylaşılacağını ve görüşe açılacağını belirtti. Tunç, “Bazı hükümler bir asırdan fazla süredir yürürlükte. Ekonomik ve dijital dönüşüm ışığında yeniliklere ihtiyaç duyuluyor” dedi.

🔹 Yediemin Malları Ekonomiye Kazandırıldı

Ayrıca haczi kalkmış ve yedieminlerde atıl kalan mallarla ilgili düzenlemelere de değinen Tunç, bugüne dek çoğunluğu otomobil olmak üzere 17 bin 47 ürünün ekonomiye kazandırıldığını bildirdi.

🔹 400 Yeni Müdür Göreve Başlıyor

Konuşmasının ardından gerçekleştirilen kura töreniyle 400 yeni icra müdürü ve müdür yardımcısının görev yerleri belirlendi.

YORUMLAR YAZ