Karaman’da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) %65 hibe desteği alarak kültür mantarı üretim tesisi kuran 43 yaşındaki Mevlüt Yüca, ortalama ayda 15 ton ürün satışı gerçekleştiriyor.
KAMUDAKİ GÖREVİNDEN AYRILDI
Yaklaşık 10 yıl boyunca inşaat mühendisi olarak kamu sektöründe çalışan Yüca, 2021’de kamudaki görevinden ayrılarak kendi mimarlık şirketini kurdu. Şirketinde TKDK’den destek almak isteyen yatırımcılara mimarlık projeleri hazırlamaya başlayan Yüca, sağlanan desteklerle başarılı işletmelerin kurulabileceğini görünce TKDK Karaman İl Koordinatörlüğü’ne başvurdu. Aldığı destekle Kazımkarabekir ilçesinde 5 odalı bir mantar üretim tesisi kuran Yüca, tesisin çatısına yerleştirdiği güneş panelleri sayesinde enerji ihtiyacını tamamen karşılıyor ve fazla enerjiyi satarak önemli bir ek gelir elde ediyor.
“YAKLAŞIK 150 TON MANTAR ÜRETİMİ YAPIYORUZ”
Yüca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk başta tesis kurma planı olmadığına ancak hazırladığı projeler sayesinde işletmelerin kurulmasında gördüğü desteklerin etkili olduğunu belirtti. Tesiste 6 kadına istihdam sağladığını ve 2023 sonlarında faaliyete geçtiklerini vurgulayan Yüca, “Çalışmayı seven bir yapım var. Devlet memurluğu süreci bazen yorucu olabiliyor. Daha fazla çalışarak üretmek istedim. Mali kazanç elde etme düşüncesi de önemli bir etkendi. Bir mimarlık şirketi kurdum ve müşterilerimize proje hizmeti sunarak bu kurumu tanımış olduk. Farklı hibe ve destek seçenekleri olduğunu görünce başvurduk ve bu tesisi oluşturduk. Önce pazar araştırması yaptık ve bu alanda bir açık olduğunu fark ettik, mantar üretmeye karar verdik. Tesisimiz 5 odadan oluşuyor. Aylık 15 ton, yıllık ise yaklaşık 180 ton mantar üretimimiz var. Şu an daha çok toptan satış yapıyoruz, çünkü üretim miktarımız oldukça fazla ve ürünlerimizi marketler ve pazarcılara gönderiyoruz.” dedi.
“HEDEFİ OLAN HERKES DESTEKLERDEN YARARLANMALI”
Yüca, gıdanın her zaman önemli bir sektör olduğuna değinerek, iş kurmak isteyenlerin öncelikle pazar araştırması yapması gerektiğinin altını çizdi. Tesisin kendi elektriğini ürettiğini ifade eden Yüca, bu durumun önemli bir gider kalemini ortadan kaldırdığını belirtti. “Çatımızda 120 kilovatlık bir güneş enerji sistemi mevcut ve bu bize aylık enerji tüketimimizin tamamını sağlıyor. Ayrıca, fazladan ürettiğimiz enerjiyi de satıyoruz, bu nedenle enerji masrafımız yok.” diye ekledi. Mali açıdan büyük katkı sağladığını belirten Yüca, “TKDK, erişimi zor bir kurum değil. Hedefi olan, yatırım yapmayı düşünen herkesin desteklerden yararlanmasını tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.
TKDK Karaman Koordinatörü Dr. Özgür Öztürk, hayalleri olan girişimcilere kapılarının açık olduğunu dile getirdi. Öztürk, “TKDK olarak birçok sektöre destek sunmaktayız. Amacımız bölgemizde tarımsal üretimi çeşitlendirerek yenilikçi tesislerin sayısını artırmak.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Şu anda IPARD III 7. başvuru çağrısını ilan ettik. Tüm yatırımcıları TKDK il koordinatörlüklerine davet ediyoruz.” dedi.