• ALTIN (TL/GR)
    4.351,28
    % -1,39
  • AMERIKAN DOLARI
    40,5860
    % -0,48
  • € EURO
    47,7946
    % -0,42
  • £ POUND
    54,6236
    % -0,89
  • ¥ YUAN
    5,6570
    % -0,11
  • РУБ RUBLE
    0,5115
    % -0,63
  • BITCOIN/$
    118.872
    % -0,95
  • BIST 100
    10.642,60
    % -0,43

Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete’de

Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete’de

Yapılan düzenlemeler ile Türk lirasının değerinin korunması amacıyla Cumhurbaşkanına önemli yetkiler verilecektir. Bu kapsamda, kambiyo, nakit, hisse senedi ve tahvil alım-satımı gibi finansal işlemler ile kıymetli madenler ve taşların ithalatı ve ihracatı konusunda düzenleme ve kısıtlama yetkisi de Cumhurbaşkanlığına devredilecektir.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına girmeyen kıymetli eşya ve varlıkların izinsiz olarak yurda sokulması veya çıkartılması durumunda, ilgili kişilere eşyanın rayiç bedelinin yarısına kadar idari para cezası verilebilecektir. Eğer fiil teşebbüs aşamasında kalırsa ceza yarı oranında indirilecektir. Yetkisiz faaliyet gösterenlere ise 50.000 TL ile 250.000 TL arasında idari para cezası uygulanacağı gibi, söz konusu iş yerlerindeki tüm operasyonlar bir ay süreyle durdurulacaktır.

İdari para cezasının kesinleşmesinden sonraki beş yıl içinde aynı fiilin tekrarı halinde, ceza üst sınırdan verilecektir ve iş yerindeki tüm faaliyetler kalıcı olarak durdurulabilecektir. Aynı kabahatın beş yıl içinde tekrarında cezalar iki katına çıkacaktır.

Ticari amaçlı döviz alım-satımında bulunmak üzere kanun kapsamında faaliyet iznine tabi olan anonim şirketlere yönelik ücret tarifeleri belirlenmiştir. Ayrıca, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Kıymetli Madenler Piyasasında üyelik için ve kıymetli maden rafinaj faaliyetlerinde bulunmak üzere faaliyet izinlerine yönelik ücret tarifeleri de belirlenmiştir.

Vergi mevzuatında yapılan yenilikler ve mali düzenlemelerle, Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatında görevli personelin fazla mesai ücretinde iyileştirmeler yapıldı. Saatlik fazla çalışma ücreti için esas alınan gösterge rakamı 160’tan 300’e çıkarıldı. Bir personelin aylık fazla mesai sınırı 50 saat olarak belirlenirken, bu haktan yararlanabilecek personel oranı ise toplam kadronun yüzde 20’sinden yüzde 40’a güncellenmiştir.

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı, milli savunma ve iç güvenlik için ihtiyaç duyduğu ticari araçları KDV muafiyeti ile alabilecektir. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmaz satışları da KDV istisnası kapsamına alınmıştır. Akaryakıt ve doğal gaz ürünlerinin ithalatında teminata bağlanan ÖTV ise KDV matrahına dahil edilecek.

Organize sanayi bölgelerinin genel vergi muafiyeti, banka ve sigorta muameleleri vergisini kapsamadan daraltılmıştır. Bazı fosil yakıtlı ve hibrit araçların ÖTV matrahları yeniden düzenlenmiş olup, yeni oranlar motor silindir hacmine ve elektrik motor gücüne göre değişiklik göstermektedir.

Azami yük kütlesi 3.500 kilogramı aşmayan arazi taşıtı sınıfındaki kamyonetler için ÖTV oranı yüzde 50 olarak belirlenmiş, Cumhurbaşkanına araçların motor hacmi ve diğer özelliklerine göre farklı ÖTV oranları belirleme yetkisi verilmiştir.

Verimli yatırımları teşvik etmek amacıyla Kurumlar Vergisi Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmıştır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında, indirimli kurumlar vergisi, indirim hakkının kullanılabileceği ilk dönemden başlayarak en fazla 10 hesap dönemi boyunca ve yüzde 60 oranında uygulanacaktır.

Yatırımın tamamlanması koşuluyla, kullanılmayan yatırıma katkı tutarları sonraki yıllarda yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınacaktır. Cumhurbaşkanı, illeri ve ilçeleri sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerine göre gruplandırarak, bu bölgelerdeki yatırımlar için yüzde 50’yi geçmeyecek katkı oranı belirleyebilecektir.

Ayrıca, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50’sini geçmemek kaydıyla, yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir. Bu düzenleme, 16 Haziran 2025’ten sonra alınan yatırım teşvik belgeleri için geçerli olacaktır.

AR-GE ve tasarım faaliyetlerini desteklemek amacıyla vergi istisnaları genişletilmiş ve yeniden yapılandırılmıştır. Teknoloji geliştirme bölgeleri ve AR-GE merkezlerinde çalışan personelin, brüt asgari ücretin 40 katını aşmayan ücretleri için gelir ve damga vergisi istisnası uygulanacaktır.

AR-GE ve destek personelinin gelir vergisi üzerinde kademeli indirim sistemi getirilecek; doktoralı olanlar ve yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 95, diğer yüksek lisanslı çalışanlar için yüzde 90 ve diğerleri için yüzde 80 oranında vergi indirimi sağlanacaktır.

LPG piyasasında dağıtıcılar, başka bir dağıtıcıdan toptan LPG alabilecek ancak bunu başka birine satamayacak. Bu kurala uyulmaması durumunda idari para cezası, iki yıl içinde yine tekrarı halinde ise lisans iptali cezası uygulanacaktır. Bu hüküm 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecektir.

Vergi Usul Kanunu’ndaki değişiklikle, elektronik ortamda düzenlenen yoklama fişlerinde polis, jandarma ya da muhtar imzası aranmayacak. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Türkiye Uzay Ajansı bütçesinden Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na 31 Aralık 2025’e kadar ödeme yapma yetkisine sahip olacaktır.

YORUMLAR YAZ