DenizBank ve İKSV, fiziksel ya da nörogelişimsel farklılıkları olan bireylerin kültür ve sanat faaliyetlerine erişimini sağlamak için iş birliği başlattı.
Film, tiyatro, müzik ve güncel sanat gibi alanlardaki etkinlikleriyle toplumun her kesimine kültürel deneyimler sunmayı hedefleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), DenizBank ile önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu iş birliği çerçevesinde, DenizBank’ın İKSV’nin Erişilebilir Sanat Partneri olduğu duyuruldu.
DenizBank’ın desteğiyle, önümüzdeki süreçte fiziksel veya nörogelişimsel farklılıkları olan bireylerin izleyici olarak, ekiplerde yer alarak ya da sahnede aktif olarak İKSV etkinliklerine katılımı artırılacak. Bu kapsamda ilk adımlar, vakfın sonbahar aylarında gerçekleştireceği 18. İstanbul Bienali ve 29. İstanbul Tiyatro Festivali ile atılacak.
Kapsayıcılık amacı güden bu yeni iş birliği, alanında uzman çeşitli sivil toplum kuruluşlarının danışmanlığıyla, engellenen bireylerin katılımıyla farklı kültür-sanat etkinlikleri düzenlenmesini içerecek.
Etkinlik mekânlarının erişilebilirliğinin artırılmasıyla, fiziksel veya nörogelişimsel farklılıkları olan bireylerin becerilerine uygun görevlerde süreli istihdam edilmeleri sağlanarak, kültür-sanat yaşamına daha fazla dahil olabilmeleri için fırsatlar sunulacak.
Özellikle İstanbul Bienali süresince erişilebilir turlar düzenlenmesi gibi projelerle engelleri aşmak hedefleniyor.
İKSV: Uzun Vadeli Etkiler Yaratacak Önemli Bir Adım Atıldı
Bu iş birliğini, İKSV’nin projelerinde daha geniş kitlelerin sanata katılımını artıracak kalıcı ve dönüştürücü bir başlangıç olarak gören İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “İKSV olarak elli yılı aşkın bir süredir Türkiye’de kültür-sanatın gelişimi için çalışıyoruz. Farklı alanlarda nitelikli çalışmalar sunuyor, sanatçıların gelişimi ve üretim süreçlerine destek veriyoruz. Her yıl düzenlediğimiz etkinliklerle geniş kitlelerin nitelikli sanata erişimini sağlamak önceliklerimizden biri. Kültür ve sanat, herkes için erişilebilir olmalıdır. Fiziksel ve sosyal engellerin, bireylerin sanata katılımını engellememesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
Taner, önümüzdeki dönemde daha fazla proje geliştirme arzularını dile getirerek, DenizBank ile yürütülen iş birliğinin yalnızca mevcut çalışmaları olumlu yönde etkilemekle kalmayıp, kültür-sanat yaşamına daha kapsayıcı bir gelecek hayali oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca, DenizBank’a toplum yararına yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
DenizBank: Kültür-sanatın Sürdürülebilirliği ve Erişilebilirliği Önceliğimizdir
DenizBank Genel Müdürü Recep Baştuğ ise, “DenizBank olarak, bankacılığı kaynağın verimli kullanımı ve finansal kapsayıcılığı artırma ekseninde değerlendirirken; insan ve topluma fayda sağlama sorumluluğumuz gereği gelişime katkıda bulunmayı sürdürüyoruz. Türkiye’de kültür ve sanat üretimlerinin artırılması ve herkes için erişilebilir hale gelmesi, bu yaklaşımımızın bir yansımasıdır. Erişilebilir Sanat Partnerliği çerçevesinde, fiziksel veya nörogelişimsel farklılıkları olan bireylerin sanatın üretim, icra ve izleyici aşamalarında eşit şekilde yer almasını desteklemekten memnuniyet duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Baştuğ, İstanbul Bienali ve Tiyatro Festivali’nden başlayarak bu iş birliğini farklı sanat alanlarına yayarak, Türkiye’deki kültür ve sanat ortamının kapsayıcı bir hale gelmesini sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.