• ALTIN (TL/GR)
    4.351,28
    % -1,39
  • AMERIKAN DOLARI
    40,5860
    % -0,48
  • € EURO
    47,7946
    % -0,42
  • £ POUND
    54,6236
    % -0,89
  • ¥ YUAN
    5,6570
    % -0,11
  • РУБ RUBLE
    0,5115
    % -0,63
  • BITCOIN/$
    119.109
    % -0,51
  • BIST 100
    10.642,60
    % -0,43

Türkiye genelinde tarım sayımı seferberliği başlatıldı.

Türkiye genelinde tarım sayımı seferberliği başlatıldı.

AA muhabirinin TÜİK yetkililerinden aldığı bilgilere göre, tarım politikalarının şekillendirilmesinde önemli bir yere sahip olan verilerin toplanması amacıyla genel tarım sayımı için hazırlıklara başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK işbirliğiyle başlatılan bu sayımda, tarımsal üretim yapan tüm işletmeler (hane halkı, ortaklıklar, şirketler ve kooperatifler) yer almakta.

İdari kayıtlarla toplanacak verilerin birleştirilmesiyle yürütülecek sayımda, tarımsal işletmeler, randevu sistemiyle sayım bürolarına davet edilecek. Kurumsal statüdeki işletmeler ise kendilerine sunulan şifreler aracılığıyla internet üzerinden beyan formlarını doldurabilecekler.

Sayımda toplanan bilgiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve diğer idari kayıtlar, nüfus verileri, kadastro bilgileri ile traktör ve biçerdöver tescil kayıtları gibi verilerle anlık olarak karşılaştırılabilecektir.

Derlenen verilerin yalnızca istatistiksel amaçlarla kullanılacağı, üçüncü şahıslarla veya herhangi bir resmi makamla paylaşılmayacağı belirtiliyor.

5 binden fazla personel, sayım sürecinin tamamında görev alacak. İl ve ilçelerde mülki amirler tarafından kurulan “il ve ilçe sayım komiteleri”, sayımın koordinasyonunu üstlenecek. Bu komitelere bağlı olarak Türkiye genelinde 973 sayım bürosu kurulmuştur.

Sayım bürolarında, Tarım ve Orman Bakanlığı personeli dahil yaklaşık 3.800 uzman görev alacak. Tarım sayım süreci boyunca, telefon operatörleri ve TÜİK’in merkez ve taşra teşkilatındaki teknik ekibin de yer aldığı 5 binden fazla personel çalışacak.

Veri derleme sürecinin 31 Aralık 2023’te sona ermesi planlanıyor. Sayımda tarımsal işletmelerin mülkiyetindeki parseller, hayvancılık bilgileri ve tarımsal aletler ile makinelerle ilgili veriler toplanacak. Ayrıca, bitkisel üretim için kullanılan tüm parsellerin bilgileri talep edilecek. Bitkisel üretim yapılmayan alanlar, ahır ve samanlık gibi işletme yapıları, kavaklık ve koruluk gibi yerler, varsa traktör ve biçerdöverlerin plakaları ve sahip olunan tarımsal aletlerin listesi de istenilen belgeler arasında yer alacak.

İlaveten, iş gücü, toprak yönetimi, ekonomik yapı ve gübre kullanımı gibi konularla ilgili örneklem çalışmalarının 2026 yılında gerçekleştirileceği duyuruldu.

Temel sonuçların 2026 yılının ikinci yarısında kamuoyuyla paylaşılması öngörülmektedir.

YORUMLAR YAZ