İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Habur Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirilen operasyonlar sonucu, piyasa değeri toplamda yaklaşık 122 milyon 829 bin lira olan 132 peluş oyuncak ve 19 bin 919 adet tuşlu telefon ele geçirildi. Eşyalarla ilgili yasal süreç başlatıldı.
Ticaret Bakanlığı’nın duyurusuna göre, Gümrükler Muhafaza ekipleri, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Habur Gümrük Kapısı’nda önemli bir kaçakçılık girişimini engelledi.
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından yapılan risk analizi neticesinde, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapan iki yolcu dikkatle takip edildi.
Açıklamada, bu yolcuların “gümrüğe tabi eşyam yok” anlamına gelen yeşil hattı kullanmayı denedikleri, bunun üzerine valizlerinde yapılan detaylı aramada 132 peluş oyuncak bulunduğu belirtildi.
Yaklaşık 659 bin lira piyasa değeri olan “Labubu” adıyla bilinen peluş oyuncakların, satışa uygunlukları incelendiği ve el konulduğu ifade edilmiştir.
Yasa dışı yollarla ülkeye sokulmaya çalışıldığı tespit edilen eşyalarla ilgili gerekli yasal işlemler başlatıldı.
Habur Gümrük Kapısı’ndaki operasyonda, 19 bin 919 tuşlu telefon ele geçirildi, piyasa değeri 122 milyon lirayı aştı
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, ikinci operasyon Habur Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirildi.
Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan transit taşıma rejimi dahilinde Türkiye’ye giren bir tır, transit refakat belgesiyle Habur’a yönlendirildi. Ekipler, bu aracı ilk giriş noktasından itibaren takip etti.
Habur’da tırda yapılan detayı aramada, beyan edilen 20 bin adet akıllı telefon yerine 19 bin 919 tuşlu telefonun bulunduğu saptandı.
Kaçak yollarla ülkeye sokulmak istenen eşyaların toplam piyasa değeri yaklaşık 122 milyon 170 bin lira olarak tahmin edilmiştir.
“Beyan dışı olarak içeriye sokulmak istenen bu kaçak eşyanın değeri, yaklaşık 122 milyon 170 bin lira olarak belirlenmiştir. Söz konusu eşyalara el konulmuş ve gerekli işlemler başlatılmıştır. Olaylarla ilgili yasal süreçler, İstanbul Anadolu ve Silopi Cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde titizlikle yürütülmektedir.” açıklamasında bulunuldu.
Bakanlık kararlılığını vurguladı: Çocuklara zarar verebilecek ürünlere dikkat edilmektedir
Ticaret Bakanlığı, “Dürüst ticaret yapanları korumak, haksız rekabeti engellemek ve ülke ekonomisini yasa dışı ticaret nedeniyle oluşabilecek vergi kaybından korumak amacıyla faaliyetlerine devam etmektedir.” dedi.
2025’in ‘Aile Yılı’ olarak ilan edilmesi çerçevesinde, özellikle çocuklar ve aile yapısını tehdit eden unsurlara karşı toplumsal sorumluluk anlayışıyla kaçakçılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülmektedir.” ifadesine yer verildi.