• ALTIN (TL/GR)
    4.325,93
    % -0,59
  • AMERIKAN DOLARI
    40,5639
    % 0,00
  • € EURO
    47,0814
    % -1,38
  • £ POUND
    54,2431
    % -0,67
  • ¥ YUAN
    5,6520
    % 0,00
  • РУБ RUBLE
    0,4986
    % -2,47
  • BITCOIN/$
    119.437
    % -1,10
  • BIST 100
    10.542,09
    % -0,94

ASELSAN ve ROKETSAN’ın tedarikçisi iflas başvurusunda bulundu

ASELSAN ve ROKETSAN’ın tedarikçisi iflas başvurusunda bulundu

FEMSAN, Mali Zorluklar Nedeniyle Konkordato Talep Etti

Son dönemlerde Türkiye ekonomisinde birçok işletmenin finansal zorluklarla karşı karşıya kaldığı bir süreçte, savunma sanayiinin kritik aktörlerinden FEMSAN, ASELSAN ve Roketsan gibi lider kuruluşlarla olan uzun süreli iş birliklerinin ardından konkordato başvurusunda bulundu.

ASELSAN ve Roketsan ile birlikte pek çok önemli projede, yerli motor ve eyleyici sistemler geliştiren FEMSAN Elektrik Motorları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ona bağlı iki firma, Mogeser ve Mopa Endüstriyel, mahkemeye müracaat ederek konkordato talep etti.

Mahkeme, bu şirketlere geçici mühlet tanıdı ve konkordato komiseri olarak Mali Müşavir ve İşletme Uzmanı Yasin Doğan ile birlikte Bağımsız Denetçi Ayten Uğur ve İcra ve İflas Hukuku Uzmanı Melis Taşpolat Tuğsavul’u atadı. Mahkeme ilanında, konkordato kararına itirazları olan alacaklıların, kararın yayımlandığı tarihten itibaren 7 gün içinde itirazlarını sunabilecekleri ifade edildi. Ayrıca, konkordato mühletinin gerekçelerini sorgulayan alacaklıların da mahkemeye delil sunarak talebin reddini isteyebileceği belirtildi.

ASELSAN ve Roketsan İçin Önemli Bileşenler Sağlandı

Kuruluşunun 36 yıllık geçmişinde Türkiye’nin savunma sanayiinde yerlileştirme odaklı politikaları destekleyen FEMSAN, özellikle ASELSAN tarafından geliştirilen SARP sisteminde zırhlı araçların üstüne monte edilen uzaktan kumandalı silah sistemlerinin eyleyici bileşenlerini üretmiştir. Bu sistemde kullanılan yan ve yükseliş ekseni eyleyicileri, FEMSAN tarafından yerli olarak geliştirildiğinden dolayı, sektördeki dışa bağımlılık önemli ölçüde azaltılmıştır.

Şirketin önemli bir diğer katkısı ise, Türkiye’de üretilen mühimmatların hedefe yönlendirilmesinde kullanılan hassas güdüm kitlerinde bulunan elektrik motorlarıdır. FEMSAN, Roketsan’ın MAM-L mühimmatında entegre edilen motorları geliştirmiş ve ASELSAN’ın Hassas Güdüm Kiti projesinde de görev almıştır. Ayrıca, Roketsan’ın AKYA Milli Torpido projesinde, itki sistemlerini tasarlayan FEMSAN, bu projede ilk kez tamamen Türk mühendisliği ile 7 fazlı elektrik motoru ve kontrol sistemlerini üretmiştir.

FEMSAN’ın Savunma Platformlarındaki Rolleri

FEMSAN, yalnızca mühimmat sistemleriyle sınırlı kalmayarak, insansız hava araçlarında kullanılan alternatörleri de yerli olarak üretmektedir. Şirket, ANKA platformunda bulunan SERVO motor geliştirme projelerinde ve TUSAŞ tarafından yaratılan GÖKBEY genel maksat helikopterinde önemli roller üstlenmiştir. Bu süreçte, kalifikasyon çalışmaları, yerlileştirme çabaları ve sistem entegrasyonu alanlarında teknik uzmanlığı ile dikkat çeken FEMSAN, bugüne kadar savunma sanayiinin kritik sistemlerine yerli çözümler sunmaya devam etmiştir.

Konkordato ve şirket iflasları ikiye katlandı

İlgili Haber: Artan maliyetler sonrası konkordato ve iflas kararları, yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı döneminin iki katına ulaştı.

YORUMLAR YAZ