Temel analiz ve teknik analizi kıyaslamadan önce hepimizin içinde bulunduğu denizin derinliğini, büyüklüğünü ve bizim bu deryadaki önemimizi anlamak adına bir takım verileri paylaşmayı uygun buluyorum.
21 Haziran 2024 itibariyle, 5,8 trilyon TL ve kapalı paylar ile beraber 14,3 Trilyon TL ye ulaşmış pay piyasası büyüklüğümüz var. Pandemi ve diğer bir çok nedenlerden dolayı 2022 yılında 2.3 milyon olan yatırımcı sayımız 2024 Mayıs sonu itibariyle 8,3 milyon kişiye ulaşmış durumda. Son olarak portföy büyüklüklerinin paylarına bakalım, Mayıs sonu itibariyle kabaca şöyle diyebiliriz: 5,8 trilyon TL’nin 4,8 trilyonunu portföy büyüklüğü 10 milyon TL üstü olan 20 Bin yatırımcıda bulunmakta, geriye kalan 1 trilyon TL’lik kısmı ise yaklaşık 8,28 milyon yatırımcı paylaşmaktadır. (Tüm veriler MKK’dan alınmıştır.)
Özetle şunu diyebiliriz halka açık pay piyasasının toplam büyüklüğünün yaklaşık yüzde 82’lik kısmına yatırımcı sayısının yüzde 1’den çok daha azı sahiptir.
Bu noktada aklıma ünlü astronom Carl Sagan’nın evrendeki dünyamızın büyüklüğü ile ilgili yaptığı “soluk mavi nokta” benzetmesi geldi, BIST deryasında büyük bir kısmımız “soluk mavi bir noktayız” diyebiliriz öncelikle her analize bunun farkına vararak başlamanın doğru olacağını düşünüyorum.
Kendimizin bu piyasadaki rolünü az çok tarif ettikten sonra gelelim yatırım kararlarında çok sık kullanılan enstrümanlara, aslında ondan da önce bir çok yatırımcının dikkate almadığı bence çok önemli olan birkaç noktaya değinmek istiyorum. Borsa’da işlem yapmak bir çeşit ticarettir, bir çok yatırımcımız bunu hiç dikkate almaz, bunu şöyle örneklendireyim, uzun yıllar besicilik ve süt sığırcığı işi ile de uğraşmış biri olarak bu sektöre yatırım yapmayı düşünüp, elinde hesap makinesi ile gelip, bana fikrimi sorduklarında, karlı mı vs… onlara hayatları boyunca her hangi bir hayvanın bakımını uzun süre üstlenip üstlenmediklerini sorarım, hesaplara daha sonra değinelim derim.
Bist’te de durum aynıdır, trendler, net karlar, fibonachiler, elliot dalgalarını bilmeden önce, hayatımız boyunca karşıdakinin ihtiyacı olduğu ve/veya olmadığı halde elimizde olan bir şeyi almaya ikna etmişliğimiz var mı? Doğru soru bence bu, çünkü borsada birinin bir payı satabilmesi için başka birinin almaya ikna olması lazım, aslında bu yüzden borsada bizden daha tecrübeli kişilerin ilk sorduğu soru “hikayesi ne bu hissenin” dir, işte bu yüzden bir hisseyi zirvede satmak çok zordur hatta imkansızdır. Biz bir hisseyi alıp “4x” yaptığımızda o fiyattan almaya ikna olacak yatırımcılara ihtiyacımız vardır, o kişiler yoksa ekranda fiyat olarak gördüğümüz rakamın bir anlamı yoktur.
Okuyucuyu da çok sıkmamak adına, yazımızı burada keselim, teknik ve temel karşılaştırmasını bir sonraki yazımıza bırakıp, yazımızı şu sözle bitirelim;
“o mahiler ki derya içindedir deryayı bilmezler”
Yorumlar kapalı.