featured
  1. Haberler
  2. Analiz Vakti
  3. Nurdan Şahin “Günün Yorumu”

Nurdan Şahin “Günün Yorumu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yoğun bir haftayı geride bıraktık ve BİST100 endeksi haftayı rekor kapanışla sonlandırdı. Düne göre yatay pozitif açılışla güne başlayan endeks, İlk yarıda 10995-11085 aralığında sıkışık bir seyir izledi.

Saat 16:00’dan sonra gelen alışlarla 11.113’e kadar yükselen BİST100 kapanışta düne gören 40 puan değer kazanarak 11064,85 puandan günü ve haftayı tamamladı. İşlem hacmi 101 Milyar TL olurken Borsa İstanbul’ da haftalık bazda kazanç yüzde 1,96 olarak gerçekleşti.

Bugün seans boyunca yatırımcıya meydan okuyan yeni seviyenin 11.100 puan da oluştuğunu gördük. Bakkalım haftaya neler olacak 11.100’ de çok uzun takılacağımızı zannetmiyorum.

Son zamanlarda İngilizce ‘’Challenge’’ fiili bizde de özellikle gençlerin arasında çok sık kullanılıyor. Bildiğim kadarıyla dilimizde tam karşılığı yok ama Türkçeye ‘’ meydan okumak’’ olarak çevrilmiş. 11 bin endeks Haziran boyunca borsa yatırımcısı için iyi bir challenge olmuştu. Endeks mi yatırımcıya meydan okudu? Yatırımcı mı endekse? Hiç fikrim yok

Sonuç olarak, 11 bin üzeri kapanış hem de üst üste 2 gün Temmuz ayına kısmet oldu.

Teknik olarak destek ya da direnç bölgesi üzerinde 2 gün üst üste kapanış gerçekleşirse o seviyenin kırıldığı düşünülür. Bu kapanış bir boğa tuzağı değilse tabi. Endeksin mevcut seviyesi için boğa tuzağı ihtimali zayıf görünüyor.

Para girişinde bariz bir artış olmadıkça sırasıyla 11.300, 11.700 puanlar ilk etapta takip edilecek direnç seviyeleri. Yükselen trend bozulmazsa nihai hedef 13 binler. Şimdilik temkinli yaklaşarak 13 binli rakamları 2024 yıl sonu hedefi olarak düşünüyorum Duruma göre güncellerim.

Gündeme bakacak olursak, içeride bugün cari açık verisini karşıladık. Yıllık cari açık 25,2 Milyar dolarla 2022’den beri en düşük seviyesine geriledi. Yılın ilk 5 ayında portföy girişlerinin 19,1 Milyar TL’na ulaştığına dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı, cari açık sorun olmaktan çıkıyor dedi. Şimşek, yılın ikinci yarısında cari açığın milli gelire oranının2,5’in altına gelmesini bekliyor.

Önümüzde kısa bir hafta var Pazartesi günü borsa kapalı. Kısa haftanın en önemli konusu 19 Temmuz Cuma gecesi açıklanacak Moody’s not güncellemesi. Borsamız bu karara odaklanmış durumda. Moody’s ocak ayında Türkiye’nin görünümünü durağandan pozitife çevirmiş fakat notunu B3’te bırakmıştı. 19 temmuzda Türkiye saati ile gece 23.30’ da yeni not açıklanacak. Kredi notunu B2’ye yükselterek görünümü pozitifte tutması bekleniyor hatta piyasada 2 kademe birden not arttırımı hayali kurulmaya başlandı.

İki kademe indirim çok şey değiştirebilir belki ama bir kademe arttırımı aylardır satın alıyoruz. 19 Temmuz’a kadar coşmasa bile umut veren bir piyasa deneyimleyebiliriz sonuçta gündemde daha heyecan verici başka bir beklenti yok.

Not artırımından sonra kar satışları ihtimalini bir yerde tutmak lazım zira borsa beklentiyi satın alır gerçeği satar bu teorinin çalıştığını en yakın tarih gri listeden sonraki hafta.

Bugün Citibank gelişen piyasalar küresel stratejistini Bloomberg’ de izledim. Sayın Costa Türkiye’deki gelişmeleri umut verici olarak nitelendiriyor. ‘’Türkiye’nin enflasyon hedefine ulaşabilmesi için mali yavaşlamaya ihtiyacı var’’ dedi.

Türkiye’ de büyük bir kesim epeydir mali olarak yavaş hareket ediyor hatta durdu. Artan gelir dağılımı eşitsizliğine bakacak olursak yavaşlamak için şanslı kesimin desteğine ihtiyacımız var.

Dün Mehmet Şimşek ‘’ Gelir düzeyi en yüksek ülkeler’’ kategorisine doğru ilerlediğimizi söylemişti. Gelir dağılımının en eşit olduğu ülkeler kategorisine girsek en azından herkes mutlu olur. GSYH artsa da artmasa da geçim sıkıntısı yaşayan hatırı sayılır bir nüfus var ve Gini katsayısına göre gelir dağılımı eşitsizliğinde bizi sadece Kosta Rika ve Meksika geçebildi.

Citi Stratejistine dönelim; ‘’Bu yılın sonunda yüzde 42 yüzde 45 arası enflasyon bekliyorum’’ dedi. ‘’Enflasyonun buralara inmesi bile TCMB’ den gevşeme adımı gelmesine neden olabilir’’ diyerek endişelerini dile getirdi. Neyse ki asgari ücretin artmasından endişe duymuyormuş.

Türk tahvillerinde yabancı ağırlığı yüzde birin altına düşmüştü, yüzde 6’nın üzerine çıktı. Sayın stratejist Costa’ nın endişesini anlamak zor değil. Kendisi de güvercin bir Merkez Bankası görmeyeceğimizden çok emin.

Yurtdışına;

Amerika da dün açıklanan enflasyon verisinin ardından piyasalarda karışık bir görünüm oluştu. Bir yandan faiz indirimi satın alınırken diğer yandan negatif enflasyon verisi piyasalarda tedirginlik yarattı.

Flaş, flaş, flaş, veri ekonomiyi beklenenden daha hızlı soğuttu. Hızla düşen enflasyon neye işaret ediyor? ABD ekonomisi Ekonomik durgunluğa giriyor olabilir mi? Wall Street’ deli sorular.

Oysaki TÜFE beklenenin üstünde kaydedilseydi, mutlaka bir FED yetkilisi çıkıp hedefe henüz çok uzağız diye şahin, şahin konuşur yine piyasalarda moraller bozulurdu.

Amerikan piyasalarında dünyaya yayılan ‘’Trend is your friend’’ konulu yatırım felsefesine katılıyorum. Piyasalar her haberi her datayı işine geldiği gibi yorumluyor.

Dün açıklanan ABD enflasyon verisinden sonra Amerikan borsalarında yaşanan tedirginlik Nasdaq teknoloji hissesi önderliğinde diğer öncü Amerikan Endekslerinde

değer kaybına neden oldu. En az yüzde 2 değer kaybeden dev teknoloji şirketlerinin piyasa değerlerinde 500 Milyar doların üzerinde kayıp yaşandığı söyleniyor.

Megacaplerin performansı bozulunca hedge fonların dikkati smallcaplere yöneldi ve yaklaşık 2000 Küçük ölçekli şirketten oluşan Russel 2000 Endeksi yüzde 3,57 değer kazandı. Endeksi ben de takibe aldım.

Neyse ki, ABD’ de ÜFE verisi bugün beklenenin üzerinde açıklandı bu sayede dünkü kayıplar bir miktar telafi ediliyor,

Bir FED yetkilisi ya da önemli bir kurumun ekonomisti falan çıkıp ÜFE’yle ilgili endişelerini bildirene kadar Amerikan endeksleri rahatlamış oldu her üç endekste de işlemler yüzde 0,70-0,80 aralığında pozitif yönde devam ediyor.

ABD’de ikinci çeyrek bilanço sezonu açıldı. JP Morgan ve Citigroup’ un net karı ikinci çeyrekte artarken, Wells Fargo’nun net karı düştü

Yüzde 0,31 düşen dolar endeksi 103,812’ ye geriledi. 1,09 un üzerinde işlem gören EURDOLAR Paritesi 1,0914 bölgesinde dirençle karşılaşıyor. Paritenin yukarı doğru hedefleri 1,0922 ve 1,0990, aşağıda 1,0844 var.

Ons altın ABD TÜFE verisinden sonra yavaş yavaş 2400 doların üzerine yerleşti diyebiliriz. ÜFE’yi beğenmeyen bir yetkili bozmazsa 2400-2420 dolarda bir süre takılabilir.

Küresel piyasalarda piyasa oyuncuları spekülatif işlemlerden daha yüksek marj elde edebilmek için olumlu ya da olumsuz tüm beklentileri abartma eğilimindeler. Hatırladığım kadarıyla 2023’ün son çeyreğinden beri ABD Piyasalarında faiz indirimi bekleniyor, beklenenden iyi gelen, hatta beklendiği gibi gelen her datadan sonra, bir sonraki toplantıda faiz indiriminden bahseden yorumlara şahit oluyoruz. Oysaki FED’in konuya ne kadar temkinli yaklaştığı ortada. Şimdi dataların soğuması problem olarak algılanmaya başlandı.

Piyasayı, makro ekonomiyi ve grafikleri dikkatli takip eden oyuncular hangi haberin etkisi endeksleri nereye kadar taşır az çok yorumlayabilirler son yıllarda BİST’ te dahil dünya piyasalarında dengeler küçükler aleyhine iyice bozuldu. Hafta sonu bu konuyu araştırıp önümüzdeki hafta için bir yazı hazırlamayı planlıyorum.

Yazıdan anlaşılacağı gibi üzerimde hem 11 bin üzerinde tutunabilen endeksin hem de Cuma gününün rahatlığı var.

Haftayı moralli kapattığınızı umuyorum,

Herkese güzel bir hafta sonu dilerim.

Nurdan Şahin “Günün Yorumu”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.