featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Rahat Bırakmıyorlar Bizi”

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Rahat Bırakmıyorlar Bizi”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçeride ve küresel piyasalarda satışların hâkim olduğu bir günü geride bıraktık Amerikan vadelilerinde NVDİA krizinin etkileri devam ederken BİST100’ün on bin puanla imtihanı devam ediyor. BİST100’deki satışlarda Çarşamba günü takas avantajından kaynaklanan kredi satışlarının da etkisi var. 

Gün içerisinde 9879’a kadar gerileyen endeks düne göre %0,34 düşerek 9984 puandan kapandı. İşlem hacmi yine 74 Milyar TL oldu. 

9500 endeks seviyesinden gelen tepkide oluşan yükselen kanalı aşağı doğru kırarak kanalın dışına çıktık 10200 direnci önemini koruyor, kanala geri dönme için yarın 10050 üzeri bir kapanış gerekecek aksi takdirde ilk hedefimiz 9890 ikincisi 9750 zamansallık etkisiyle bu seviyeler bir miktar değişebilir. 

Pazartesi gelen alış dalgasıyla 10 bin puanın üzerinde kapanış yapan endekste teknik görünüm düzelmeye başlamıştı ki, küresel piyasalarda oluşan satış dalgasına yakalandık. Yurt dışı piyasalar yükselirken korelasyonumuz zayıf ama düşerken hemen ayak uyduruyoruz İşlem hacmi satış baskısıyla iyice daraldı alış iştahı düşük ama belli ki yerli orta ve küçük yatırımcı bu seviyelerden satış yapmak da istemiyor. 

Uzun süredir piyasanın yönünü belirlemesi gereken arz talep dengesi tamamen yapay hale geldi çünkü garanti getirinin yüksek olduğu ortamda ne yerliden yeni para girişi var ne de yabancıdan. Robot yazılımlarla, yerli ve yabancı kurumsalların trade stratejilerine göre yön bulan bir piyasamız var mesela Ağustos’ta vioptaki short pozisyonlar piyasayı domine etti. Eylül ayında not artırımı majör ekonomilerde faiz indirimi gibi gelişmeler var, bilanço sezonunun sonuna geldik en azından Ağustos’a göre daha sakin bir ay geçireceğimizi düşünüyorum

Yabancı ocak -Şubat aylarında aldığı hisseleri mayıstan beri fazlasıyla sattı. Mayısta gördüğü zirveden beri endeks %14 geri gelmiş, yabancılar 4 ayda 2,5 milyar doların üzerinde satış yapmışlar. Takastaki yabancı oranı yıl önceki 1gerilerken seviyeye geriledi. Temmuz -Ağustos aylarında enflasyonda önemli bir gerileme olmadı eylülde okullar açılıyor eğitim giderleri ve gıda fiyatlarında görülebilecek artış dezenflasyon sürecini negatif etkileyebilir. TCMB’nin faiz indirimi beklentisi 2025 yılına kaymaya başladı en iyi ihtimalle 4. Çeyreğin sonu olabilir. 

İş Yatırım’ın Baz senaryosuna göre, Merkez Bankası Aralık ayında 250 baz puan ile faiz indirim döngüsünü başlatıyor ve 2025 yılı içinde faizleri %27,5’e kadar indiriyor. Faiz indirimleri Borsa İstanbul’daki yükselişin devamı için kritik bir öneme sahip.

Pazartesi büyüme verisi Salı enflasyon rakamları geldi. Bugün TCMB başkan yardımcısı Hatice Karahan Ağustos ayı fiyat gelişmelerini değerlendirdi ve enflasyonun ana eğiliminde kayda değer bir değişiklik olmadığının altını çizdi. Yarın 3 yıllık Orta Vadeli Plan açıklanacak. Ben OVP’den borsayapozitif katkı sağlayacak bir şey çıkacağını sanmıyorum.  Cuma günü de Fitch’in not güncellemesi var ama piyasada not arttırım heyecanı yok. Sıkışık piyasalarda haber akışları bile piyasaya ivme kazandırmak için yeterli olmuyor. 

Günün diğer önemli gelişmesi Mısır Türkiye ekonomik ilişkilerini geliştirecek çeşitli anlaşmaların imzalanmasıydı,Türkiye’nin ihracat pazarını genişletmesi için önemli bir adım olsa da borsa bütün pozitif gelişmelere tepkisiz kalmaya devam ediyor. Bricks’ e tam üyelik başvurusu yaptık, uzmanlar Bricks üyeliğinin ekonomik açıdan önemli bir katkı sağlamayacağı görüşünde. 

İçeride olduğu gibi global piyasalarda da bu hafta veri yoğunluğu yaşanıyor. Dün ABD’ de beklentinin altında gelen PMI verileri (Satın alma yöneticileri endeksi) ve yine beklentinin altında kalan ISM (İmalat endeksi) tekrar resesyon endişelerini gündeme getirdi. ABD’nin aksine EURO Bölgesinde PMI verileri yükseliyor. Temmuzda bileşik PMI50,2’ den 51’ e yükselmiş. Bugün açıklanan ABD dış ticaret açığı son 2 yılın zirvesine yükselerek 78,8 milyar dolara çıkmış. 

Dün NVDİA’ ya antitröst yasalarını çiğnediği gerekçesiyle soruşturma açılacağı yönündeki haberler şirket hisselerinde rekor düşüşe neden oldu. NVDİA’ da yaşanan düşüşün diğer yarı iletken şirketlerine yansıması, Nasdaq endeksinin yüzde 3 gerilemesine yol açarak küresel piyasalarda satışları derinleştirdi, adeta 5 Ağustos travmasını tetikledi diyebilirizzaten Asya’ pasifik borsalarında pazartesi açıklanan Çin PMI verisinden dolayı satış baskısı artmıştı, son 6 ayın en düşük seviyesine gerileyen Çin PMI verisi, NVDİA haberi ve ABD’nin PMI verileriyle Avrupa ve Amerikan endekslerinde yaşanan düşüş sabah Asya piyasalarına yansıdı. Bugün ABDvadelilerinde gün içinde devam eden satış ağırlığı BİST’i de etkiledi açılışta gerileyen spot endekslerinde dipten toparlanma başladı. 

Avrupa, ABD ve Asya Pasifik endekslerinde yaşanangerilemeye paralel olarak Amerikan tahvillerine ve Asya devlet tahvillerine talep artmaya başladı tahvil getirileri düşmeye devam ediyor fakat 5 Ağustos krizindeki gibi bir yoğunlaşma olmadığı görülüyor. Bugün de tahvil getirileri gerilemeye devam ediyor, 10 yıllık tahvil faizleri %3,7817, 2 yıllıklar %3,7786’dan işlem görüyor. ABD’ de getiri eğrisi 2022’den beri ilk kez pozitif yönde seyretmiş.

Piyasalar bu hafta ABD tarım dışı istihdam ve istihdam rakamlarına odaklanmış durumda. Veri resesyon ve enflasyon endişesi yaratmazsa 😊) Piyasalardaki görünüm tersine dönebilir. Yaşananlara kısa vadeli bir kar realizasyonu olarak bakan endeksler yoluna devam ederken biz nasıl korelasyon geliştiririz onu bilemiyorum 

Libya’daki gerilimin hafiflemesi OPEC+’nın üretim planında değişikliğe gideceği yönündeki beklenti, ABD ve Çin ekonomilerindeki resesyon endişeleriyle petrol fiyatları 1 aydır düşüyor. OPEC kesintilerini devam ettirebilir beklentisiyle bugün bir miktar alış geldi fakat kalıcı olmadı WTI tekrar %0,87 gerileyerek varil başına 69,78 dolara düştü. 

Altın fiyatları bir yandan jeopolitik gelişmeler diğer yandan faiz indirimi beklentisiyle 2500 doların üzerine yükseldikten sonra gelen kar realizasyonuyla 2470 dolara kadar geriledi 28 Ağustos’ta gördüğü 2529 dolar zirvesinden geri gelirken oluşan düşüş trendinin destek bölgesi 2470 dolar. Fiyatları etkileyecek yeni bir gelişme olmazsa çeyrek puan faiz indirimi beklentisi fiyatlara yansımış görünüyor. ONS altın 2450-2505 dolar arasında yön ararken, gram altın 2700-2750 kanalındahareket ediyor. Dolar TL paritesi 101,299’a gerileyen dolar endeksine paralel 34,09’dan 34,01’e geriledi.

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Rahat Bırakmıyorlar Bizi”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.