Oyak Çimento’nun Adana Yüreğir’deki fabrikasında üretim için yıllık 36 bin ton atık yakılırken, bu miktarın 216 bin tona çıkarılacağı açıklandı. Atık yakma kapasitesini 7 kat artırmayı hedefleyen fabrika, “temiz enerji” iddiasında bulunuyor. Ancak uzmanlara göre atık yakımı, ciddi hava kirliliği ve kanserojen madde salınımına neden oluyor.
KANALİZE DİKAT: DİOKSİN VE FURANLAR TEHLİKESİ
Plastik ve benzeri atıkların yakılması sonucu açığa çıkan dioksin ve furanlar, kanserojen maddeler sınıfında 1. grupta yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dioksinler, kanser başta olmak üzere ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor.
PLASTİK ATIK YAKIMI BÜYÜYOR
Yıllık ortalama 300 milyon ton plastik üreten ABD ve Avrupa, atıklarını enerji üretim tesislerine ihraç ediyor. Türkiye de son yıllarda bu atıkların merkezi hâline gelmiş durumda. Ancak çevre örgütleri ve uzmanlar, atık yakmanın çözüm değil, sağlık sorunlarını tetikleyen bir yöntem olduğunu belirtiyor.
FABRİKALAR KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Çimento fabrikalarının bulunduğu bölgelerde, atık yakımı nedeniyle kanser oranlarının artış gösterdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Çevre sağlığı uzmanları, Oyak Çimento’nun atık yakma kapasitesini 7 kat artırmasının bölgedeki hava kalitesini olumsuz etkileyeceği ve halk sağlığını tehlikeye atacağını ifade ediyor.
KAPASİTE ARTIRIMINA KARŞI TEPKİLER
Proje kapsamında 2 milyon 86 bin metrekarelik alan kullanılacak ve tesisin enerji ihtiyacının büyük bölümü atık yakılarak sağlanacak. Ancak çevre örgütleri ve yerel halk, kapasite artışına karşı çıkıyor ve “kanser riskinin görmezden gelinemeyeceğini” vurguluyor.
EKOSİSTEM TEHDİT ALTINDA
Uzmanlar, atık yakma tesislerinin neden olduğu hava kirliliği, toprağa karışan zehirli maddeler ve ekosistem üzerinde yarattığı yıkıcı etkiler konusunda yetkilileri uyarıyor.
Yorumlar kapalı.