Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar, engelli vatandaşlara yönelik ÖTV muafiyeti ile araç alımına ilişkin önemli değişiklikler getirdi. Karar kapsamında ÖTV’siz araçlarda yerlilik oranı şartı getirilirken, muafiyet üst limiti de 2 milyon 247 bin 114 TL’ye çıkarıldı. İşte detaylar!
ÖTV’SİZ ARAÇLARDA YÜZDE 40 YERLİLİK ŞARTI
Engelli vatandaşların ÖTV muafiyetiyle araç alımında yeni bir dönem başladı. Artık ÖTV’siz araç alacak kişilerin, yüzde 40 yerlilik oranına sahip araçları tercih etmesi gerekiyor. Bu değişiklikle, ithal lüks araçların engelli araç statüsünde satışına kısıtlama getirilmiş oldu.
ÖTV’SİZ HANGİ ARAÇLAR ALINABİLECEK?
Yeni düzenlemeye göre, ÖTV muafiyeti kapsamında alınabilecek araç modelleri sınırlı. İşte alınabilecek modellerden bazıları:
- Toyota Corolla, Toyota C-HR
- Togg T10X
- Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai Bayon
- Fiat Egea Sedan, Fiat Egea Cross, Fiat Egea Cross Wagon
- Renault Clio, Renault Megane, Renault Duster
KULLANIM SÜRESİ 5’TEN 10 YILA ÇIKTI
ÖTV muafiyetiyle alınan engelli araçlarının kullanım süresi de uzatıldı. Yeni karara göre, engelli bireyler artık araçlarını 10 yıl boyunca değiştiremeyecek ve bu süre zarfında satışı mümkün olmayacak.
KİMLER ÖTV’SİZ ARAÇ SATIN ALABİLİR?
ÖTV muafiyetinden yararlanabilecek kişilere yönelik şartlar da netleşti:
- Yüzde 90 ve üzeri engel raporu bulunan vatandaşlar bu haktan faydalanabiliyor.
- Araç kullanım hakkı engelli bireyin belirlediği kişilerde olabiliyor.
- 18 yaş altı veya araç kullanamayacak durumda olan engelli bireylerin aile bireyleri de bu araçları kullanabiliyor.
ÖTV MUAFİYETİ LİMİTİ YÜKSELTİLDİ
2024 yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olan ÖTV muafiyet limiti, 2025 yılı itibarıyla yüzde 43,93 oranında artırılarak 2 milyon 247 bin 114 TL olarak belirlendi. Bu düzenleme, daha geniş bir araç yelpazesinin engelli vatandaşlar için ulaşılabilir olmasını sağlayacak.
YERLİ ÜRETİMİN TEŞVİKİ HEDEFLENİYOR
Bu düzenleme, hem engelli bireylerin ulaşımda daha fazla özgürlük kazanmasını hem de yerli üretimin teşvik edilmesini hedefliyor. ÖTV muafiyetiyle satın alınacak araçlarda yerlilik oranı şartının getirilmesi, Türkiye’de üretilen modellerin daha fazla tercih edilmesine olanak sağlayacak.
Yeni kararlar, engelli bireylerin yaşam standartlarını yükseltmekle kalmayıp, Türkiye’nin yerli otomotiv sektörünü de destekleyecek bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar kapalı.