Küresel ticaretin yüzde 80’inden fazlasının gerçekleştirildiği denizyolu taşımacılığında kriz sinyalleri güçleniyor. Öncü gösterge niteliğindeki navlun endekslerinde sert düşüşler yaşanıyor. Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), son iki haftada yüzde 40’ı aşan kayıpla haftaya 778 puanla başladı. Drewry Dünya Konteyner Endeksi ise son iki haftada yüzde 15 gerileyerek 40’lık konteyner başına 3.445 dolara düştü.
JEOPOLİTİK VE EKONOMİK ETKENLER KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR
Deniz taşımacılığındaki bu düşüşte Çin Yeni Yılı tatili, küresel ekonomik yavaşlama ve gemi arz-talep dengesizliği belirleyici rol oynuyor. Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, “Jeopolitik riskler ve belirsizlik piyasaları zorluyor. Gemi arz fazlası giderek su yüzüne çıkıyor. Önümüzdeki dönem daha da sıkıntılı olabilir” açıklamasında bulundu.
Drewry uzmanları, özellikle Husi saldırıları sonrası Ümit Burnu’nu tercih eden denizcilik şirketlerinin Süveyş Kanalı’na geri dönmesiyle navlun fiyatlarında daha büyük bir düşüş yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Kanal rotasına dönüşle birlikte sefer ton-milinin azalacağı ve Asya-Avrupa ticaretinde fiyatların daha da gerileyebileceği belirtiliyor.
NAVLUN KRİZİ ŞİRKETLERİ ZORLUYOR
Drewry’nin analizine göre, Ümit Burnu rotasının efektif kapasiteyi yüzde 9 oranında azalttığı ve bu durumun taşıyıcıların geçtiğimiz yıl yüksek kârlar elde etmesine olanak sağladığı vurgulanıyor. Ancak, Süveyş Kanalı’na dönüşle birlikte kapasite fazlasının piyasayı zorlaması bekleniyor. Çin-ABD hattındaki ticaretin yavaşlaması, nakliyeciler için yeni fiyat ikilemlerine yol açabilir.
Denizcilik uzmanları, Gazze’deki ateşkes sonrası gemilerin Kızıldeniz’e dönme hazırlığında olduğunu ve seyahat sürelerinin normale dönmesiyle piyasalardaki düşüş eğiliminin hızlanabileceğini öngörüyor. Bu tablo, denizyolu taşımacılığındaki kriz sinyallerinin daha da güçleneceğine işaret ediyor.
KÜRESEL TİCARETİN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA
Konteyner taşımacılığı uzmanları, sektörün 2025 yılına zorlayıcı bir başlangıç yaptığını belirtiyor. Jeopolitik belirsizlikler, ekonomik yavaşlama ve arz-talep dengesizliklerinin etkisiyle navlun fiyatlarının yıl boyunca dalgalanması bekleniyor. Küresel ticaretin bel kemiği olan deniz taşımacılığı, önümüzdeki süreçte daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalabilir.
Bu kriz, lojistik sektöründe ve küresel ticarette ciddi sonuçlar doğurabilirken, nakliyeciler ve armatörler için stratejik kararların önemini artırıyor.
Kaynak: Ekonomim
Yorumlar kapalı.