featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yerli Yatırımcı Hisse Fonlarından Çıkıyor, İlgi Borçlanma Fonlarında!

Yerli Yatırımcı Hisse Fonlarından Çıkıyor, İlgi Borçlanma Fonlarında!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hisse fonlarından çıkış devam ederken faiz indirimi beklentisi borçlanma araçları fonlarına ilgiyi arttırıyor.

Enflasyon Beklentileri ve TÜFE Tahminleri

Merkez Bankası anketine göre 2025 yılı Ocak ayı anket döneminde, 12 ay sonrası için piyasa katılımcılarının TÜFE beklentisi 24,00 – 26,99 aralığında, yüzde 27,00- 29,99 aralığında artış göstereceğini düşünenlerin oranı ise sadece %15 olmuş. Ocak ayı enflasyon rakamları, 3 Şubat 2025 Pazartesi günü açıklanacak. Beklenti Ocak ayı TÜFE’sinin %4-4,5 aralığında, yıllık TÜFE’nin %45 olması yönünde. Veri beklendiği gibi gelirse TCMB’nin mart toplantısında da faiz indirme ihtimali artacak.

2025 Yılında TCMB’nın pozitif reel faiz politikasını devam ettirmesi bekleniyor. Enflasyondaki düşüş beklentiler doğrultusunda gerçekleşirse politika faizi %30-35 aralığına kadar gerileyecek fakat enflasyonun üzerinde seyredecek.  Yabancı sermaye Ortodoks para politikasına dönülmesiyle birlikte Türk tahvillerine yüksek miktarda yatırım yaptı. Enflasyondaki normalleşme eğilimi ve faiz indirimiyle ilgili beklentiler tahvil talebini canlı tutuyor.  Özellikle 2 yıllık tahvillerde yoğunlaşan alışlar neticesinde yabancılar Türk tahvillerine 2024 yılında 16,1 milyar dolar, 2025 Ocak ayında 1,9 milyar dolar para yatırmış.

Hisse Senedi Fonlarından Çıkış Devam Ediyor

Hisse senedi fonlarından çıkış devam ederken, yerli yatırımcının parası faiz getirisine ve yabancı varlıklara kayıyor. Yabancı hisse senedi ve tahvillerde değerlendirilen yerli yatırımlar 20 milyar doları aşmış. Aralık ve Ocak aylarında yapılan faiz indirimleriyle birlikte borçlanma araçları fonlarının aylık getirilerinin yükseldiğini görüyoruz. Ocak ayında borçlanma araçları fonları içerisinde yüzde 9’a yakın kazanç elde eden fonlar var. Faizler düşmeye devam ettiği sürece para piyasası fonları ve daha fazla risk içeren aynı zamanda daha yüksek kazanç vaat eden borçlanma araçları fonlarının faiz getirisinin üzerinde getiri sağlaması bekleniyor.

Borçlanma araçları fonlarının içindeki varlıkların vadesi ne kadar uzunsa faiz düştükçe getirisi o kadar artar ama Faizlerde tekrar yükselme eğilimi olur ve tahvil faizleri artarsa tahvil fonlarının negatif getiri sağlama riski var.

Para Piyasası Fonları Güvenirliğini Koruyor

Para piyasası fonları ise kısa vadeli düşük riskli ve likit finansal varlıklara yatırım yaptığı için mevduat gibi düzenli getiri sağlayan fonlardır.

Para piyasası fonları %60 civarında birleşik faiz oranıyla yıllık bazda en yüksek getiriyi elde eden yatırım aracı olma özelliğini koruyor 2024 yılında para piyasası fonlarına 1,2 trilyon para girişi olmuştu, bu fonlardaki para miktarı artınca fon büyüklüğünün yüzde 10’u kadar devlet tahvili alma zorunluluğu getirildi.  Faizlerdeki düşüş gecelik faiz mantığıyla çalışan para piyasası fonlarına da fayda sağlıyor bu nedenle 2025 yılının ilk yarısında PP fonlarımdan önemli bir çıkış olması beklenmiyor. 

Türkiye CDS’leri  260’a doğru geriledi. 10 yıllık Türk tahvil faizleri %0,07 artarak 27,17, iki yıllık tahvillerin faizleri %0,07 düşüşle %38,20 oldu. Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu’nun verilerine göre yerli yatırımcıların pay senetlerinin büyüklüğü 2024 yılında %39 oranında artmış büyümenin fiyat artışına bağlı olduğu düşünülürse hisse senetleri %44 yıllık enflasyonun altında bir ortalama getiri elde etmiş.2024 yılında BİST’in ortalama getirisini yüzde 39’a çeken etken bankacılık sektörü oldu. Sanayi ve diğer yan hisselerdeki performans ise enflasyon ve faiz gelirinin çok altında kaldı.

Yerli Yatırımcı Hisse Fonlarından Çıkıyor, İlgi Borçlanma Fonlarında!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.