- Ege Denizi’ndeki deprem fırtınası devam ederken alarm durumuna geçen Yunanistan’ın Santorini Adasında sismik hareketlilik nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi. Uzmanlar, bölgede meydana gelebilecek 7 üstü bir depremin Türkiye’de o illerde ciddi tsunami riskine yol açacağını belirtiyor.
Ege Denizi açıklarında 4.8 büyüklüğünde 7 km derinliğinde deprem daha meydana geldi. Yunan yetkililer, dün akşam adada olağanüstü hal ilan etti. OHAL kararı, çarşamba günü yerel saatle 21.09’da Yunan adaları Amorgos ve Santorini arasında kaydedilen 5.2 büyüklüğündeki sarsıntının ardından geldi. Yunan yetkililer “acil ihtiyaçları karşılamak ve sonuçları yönetmek” amacıyla alınan kararın 3 Mart’a kadar yürürlükte kalacağını belirtti.
Ege Denizi’nde son dönemde artan sismik hareketlilik, bilim insanlarının dikkatini çekiyor. Ege Denizi’nde meydana 500’den fazla deprem fırtınası, bilim insanlarını bölgedeki sismik hareketlilik ve tsunami riski konusunda uyarılarda bulunmaya yönlendirdi.
Uzmanlara göre, bu depremler volkanizmayla ilişkili olup, uzun süre devam edebilecek bir deprem fırtınasının parçası olabilir. Ancak asıl endişe verici senaryonun bu hareketliliğin Amorgos fayını tetikleyerek büyük bir depreme yol açma ihtimali olarak belirtiliyor.
1950’li yıllarda bölgede Amorgos Depremi olarak bilinen ve 7’den büyük bir depremin meydana geldiğini hatırlatan araştırmacılar, benzer büyüklükte bir sarsıntının İzmir ve Ege illerinde ciddi bir tsunami riski oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
Amorgos Depremi ve etkileri;
Tarih: 9 Temmuz 1956
Büyüklük: 7.7 Mw
Merkez Üssü: Amorgos Adası, Yunanistan
Derinlik: ~30 km
Etkilediği Alan: Yunanistan, Türkiye’nin batı kıyıları, Ege adaları
Ölü Sayısı: 53 kişi
Yaralı Sayısı: Yüzlerce kişi
Oluşturduğu Tsunami: 30 metreye kadar ulaşan dalgalar
TSUNAMİLER 30 METREYİ BULDU
Amorgos’un güney kıyısında, Astipalya ve Folegandros’ta sırasıyla 30, 20 ve 10 metrelik tsunamiler meydana geldi. Bu değerler 20. yüzyılda tüm Akdeniz Havzası’nda rapor edilen en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti. Bu tür bir yıkım, Santorini nüfusunun başta Atina olmak üzere büyük bir iç göçüne yol açtı.
Santorini dışında depremin merkez üssü olan Amorgos ile birlikte Anafi, Astypalea, Ios, Paros, Naxos, Kalymnos, Leros, Patmos ve Lipsi adaları da ağır hasar gördü. Toplam 529 ev yıkılırken, 1482’si ağır hasar, 1750’si hafif hasar gördü.
TÜRKİYE ÜZERINDEKİ ETKİLERİ
Batı Anadolu kıyılarında güçlü sarsıntılar hissedildi. İzmir, Çeşme ve Bodrum gibi bölgelerde halk büyük panik yaşadı. Kıyı bölgelerinde su seviyesinin aniden yükselmesi gözlemlendi.
Yorumlar kapalı.