BorsaEkonomiFinans Haberleri

Endeks Tepki Verdi Ama Trend Hala Negatif: Yeni Haftada Ne Bekleniyor?

Haftanın son işlem günü BİST 100 endeksi küresel piyasalardan aldığı destekle Perşembe gününe göre %0,98 artarak 9167 puanla haftayı tamamladı. Haftalık bazda %2,81 düşen endeksin toplam değer kaybı Nisan ayında %3,74, 2025 yılı başından itibaren %6,74 oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre endeks %10,20 geriledi.

BİST100 Endeksinin grafiği hem uzun hem orta hem de kısa vadeli hareketli ortalamalarının altında seyrediyor. 200 Günlük ortalama 9800 bölgesinde. Cuma günü yaşanan 0,98’lik yükseliş yalnızca bir tepkiden ibaret görünüyor. Şimdilik endeks 9050 desteğini korudu ancak 19 Mart’tan sonra başlayan sert düşüş için alınan önlemler nedeniyle işlem hacmi çok dar. 5 günlük ortalama 9200’den geçiyor ve direnç olarak çalıştı. 9460 yukarı kırılmadığı sürece düşen trend devam edecek Eğer yeni bir siyah kuğu yüzünden 8980 aşağı yönlü kırılışa başka bir senaryodan bahsetmek zorunda kalacağız. Şimdilik 8980-9200 bandında yatay performans devam ediyor. 

Endeks ağırlığı yüksek şirketler, gelen zayıf bilançolar ve yüksek faiz nedeniyle BIST üzerinde baskı oluştururken, küçük ölçekli hisselerde grup hareketleri dikkat çekiyor. 

Bugüne kadar açıklanan bilançolara baktığımızda manzara pekiç açıcı değil. Anadolu Sigorta prim üretiminde güçlü performans sergilese de net kârı %31 geriledi. THY’nin bilançosu piyasa beklentisinin altında kaldı, artan operasyonel ve finansal giderler yüzünden düşük kar getiren THYAO endeksi aşağı çekerken ulaştırma sektörü endeksin haftalık düşüşünde belirleyici oldu. Tüpraş’ın net kârı %78 düşerken, Ford Otosan ve ERDEMİR’in kârında sert daralmalar yaşandı. Aselsan, operasyonel olarak güçlü başlasa da net kârda ve FAVÖK’te beklentilerin altında kaldı.

Beklenen toparlanma için ümitler daralıyor.  PMI verileri 13 aydır eşik değer olan 50’nin altında, İSO PMI verisi Nisan ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 43,7 oldu.  Veriye göre girdi fiyatlarındaki artış son 1 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış, Üretimde de 13 Ay üst üste gerileme kaydedildi. Hem yurtiçi hem yurt dışı siparişler daralırken sanayici önünü göremediği için stokları azaltma yoluna gidiyor. Girdi fiyatlarındaki artışın enflasyonu da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Üretimdeki gerileme paralel olarak   istihdamda düşüş eğilim de 5 aydır devam ediyor. Sanayi endeksi haftalık bazda %2,33 gerilerken yılbaşından beri %5,57 değer kaybetmiş. 

Bankacılık sektörü geçen yıla göre güçlü karlar açıklıyor ancak politika faizinde düşüş beklentisinin sürdürülebilir bulunmaması, hisselerde satış baskısını beraberinde getirdi. TLREF 49, Politika faizi 46, yaşanan siyasi krizle birlikte tahvillere gelen sert satışların etkisiyle, 10 yıllık tahvil faizleri %21,5 oranında artarak %35,6 oldu. TLREF’İN 46’ya inmesi için şimdilik koşullar uygun değil. TCMB’nın Rezervlerinde daralma devam ederse politika faizinin yükselmesi mümkün görünüyor. 19 Mart’tan beri döviz rezervlerinde 50 milyar doların üzerinde kayıptan bahsediliyor. TCMB’nın resmi rezerv varlıkları geçtiğimiz hafta da bir önceki haftaya göre %3,8 azalarak 141,1 miyar dolara gerilemiş. Bankacılık endeksi haftalık bazda %2,34 değer kaybederken endeksin aylık performansı %8,57 düşüş yönünde 2025 yılında XBANK endeksi toplam %20,3, değer kaybetmiş

Özetle, 2025’in ilk dört ayı, Borsa İstanbul ve TL varlıkları için oldukça sert bir düzeltmeye sahne oldu Yerli yatırımcı sayısı 8,5 milyondan 6,6 milyona gerilerken, Trump’ın başlattığı tarife savaşları ve Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması Borsa İstanbul’da sert satışları beraberinde getirdi. Şubat ayında 11 bin puana yaklaşarak, 9.645 trilyon TL piyasa değerine ulaşan BİST 100 ‘ün piyasa değeri 18 Mart’tan itibaren yüzde 14 azalarak 8.3 trilyon TL’ye indi. Bu yıl teknoloji endeksi %41, madencilik endeksi ise %26,7 yükselerek BİST100’den pozitif ayrışan endeksler oldu. 

Geçtiğimiz hafta S&P Global, Türkiye’nin kredi notunu “BB-/B” ve görünümünü “durağan” olarak korurken; yüksek kısa vadeli dış borç, artan rezerv kaybı, zayıf bankacılık sistemi ve öngörülemez küresel riskler nedeniyle not indirimi olasılığına dikkat çekmişti. SP, 2025 büyüme tahminini %2,7, yıl sonu enflasyon beklentisini %33, politika faizini ise %38 olarak öngörmüştü. TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıklayacağı nisan enflasyonu için piyasa beklentisi aylık %3,24, yıllıkta ise %38,18 oldu. 

Talepteki daralma ve emtia fiyatlarındaki gerileme nedeniyle yıl sonunda %24 enflasyon hedefinin tutması bekleniyordu. Enflasyonu düşürmek için para politikasının araçları TCMB tarafından gerektiği gibi kullanıldı ancak maliye politikasıprogramı desteklemediği için enflasyondaki düşüş hızı beklendiği oranda gerçekleşmiyor. TCMB’nin yıl sonu hedefi hala %24’te, Ekonomistlerin 2025 yıl sonu beklentisi en son yayınlanan ankette %31,16. Hane halkı ve piyasa beklentisiyle aradaki makas gitgide açılıyor. Uzmanlar TCMB’nin enflasyon hedefini daha gerçekçi bir seviyeye güncellemesi gerektiği görüşünde hem fikir. 2025 yılı boyunca yurt dışı yerleşiklerin toplam hisse senedi satışı 550 milyon dolar, devlet tahvili satışı ise 4.658 milyar dolara ulaştı.  Cuma günü açıklanan verilere göre Yabancı yatırımcılar, hisse senetlerinde 92,4 milyon dolar, tahvillerde ise 476,7 milyon dolarlık net alım yapmış. 

SP Global ve IMF Türkiye’nin 2025 yılı için büyüme hedefini 2,7’ye çekti. Geçen yıl uygulanan ekonomik politikalardan en fazla sanayici olumsuz etkilenmişti. Mart ayında yaşanan iç ve dış şokların etkisiyle ikinci yarıda 

Önümüzdeki hafta bilanço sezonu devam edecek ENERJİSA, ,Ş BANKASI, ŞİSECAM, BİM MİGROS, TCELL ve TTKOM bilançoları ve enflasyon verisi takip edilecek enflasyon verisi önümüzdeki hafta Borsa İstanbul’un yönünde etkili olacak. Salı günü TCMB Başkanı Karahan’ın sunumu var. Sunumda verilecek mesajlar takip edilecek.  

Güzel bir hafta sonu diliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu